Składniki na kruszonkę:
200 g mąki pszennej
100 g masła,
80 g drobnego cukru
W naczyniu umieścić masło, mąkę, cukier. Wyrobić kruszonkę, odstawić.
Nadzienie jabłkowe:
3-4 - duże jabłka
1 - 2 łyżki cukru
1 - łyżeczka cynamonu
garść żurawiny i rodzynek
Jabłka obrać, , pokroić na w kostkę Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Kokilki wysmarować masłem , przełożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać. Wierzch posypać równomiernie kruszonką.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 30 minut lub do zrumienienia się kruszonki. Wyjąć z piekarnika; można podawać ciepłe np. z lodami waniliowymi lub z bitą smietaną
alexxo 2018-10-20
SPOKOJNEGO WEEKENDU
Przez życie idziemy swymi drogami.
Ciekawi nas to czego nie znamy.
Ale pisać…To co z serca wypływa.
Czasem to lekcja – trudna - bywa....
Witam i pozdrawiam oraz uśmiech na cały weekend zostawiam