MOJA SZARLOTKA

MOJA SZARLOTKA

3/4 kg maki
3/4 szklanka cukru
3/4paczka margaryny
1 płaska łyżka smalcu
4 żółtka
1 całe jajko
3-5 łyżek gęstej śmietany
1 proszek do pieczenia
cukier waniliowy
3 kg kwaśnych jabłek

Margarynę z mąką posiekać nożem następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto
KTÓRE PODZIELIĆ NA PÓŁ
pierwsza część rozwałkować i położyć na wysmarowaną i wysypaną bułką tarta blacha na to położyć jabłka starte na tarce o grubych oczkach i posypać cynamonem (jak kto lubi)
Na jabłka położyć druga rozwałkowaną część ciasta i posmarować ciasto rozmąconym jajkiem( ciasto może się rwać to układać jak puzzle) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 min w temp. 180 st z włączoną dolna grzałką ( z termoobiegiem )

Ciasto na blachę z piekarnika

megane

megane 2016-10-22

Najlepsze ciasto ☺

tula69

tula69 2016-10-23

Pychotka :))

babcia1

babcia1 2016-10-23

poproszę kawałek !!
Super Niedzieli Życzę!!

jagoda8

jagoda8 2016-10-26

Upiekłam i ja z Twojego przepisu...bardzo dziękuję z przepis,szarlotka jest przepyszna i smakuje za więcej:))))pozdrawiam serdecznie.

dodaj komentarz

kolejne >