BIGOS Z KISZONEJ KAPUSTY -sie gotuje.......

BIGOS Z KISZONEJ KAPUSTY -sie gotuje.......

2 kg kapusty kiszonej (użyłam 2 woreczki pakowanej próżniowo)
1,5 kg łopatki z tłuszczykiem
70 dag kiełbasy
tłuszcz do smażenie mięsa -ja dałam dziś 2 czubate łyżki gęsiego tłuszczu
grzyby suszone około 2-3 g
6-7 szt śliwek suszonych
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 mała cebula
2 rosołki wołowo drobiowe
vegeta
pieprz
1 mała płaska łyżeczka cukru
3-4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
Kapustę gotować około 1/2 godz , odlać wodę , wrzucić do gęsiarki
W drugim naczyniu rozgrzać tłuszcz wrzucić mięso , przykryć i dusić około 35 min następnie dodać obraną ze skórki kiełbasę przykryć i dusić razem jeszcze 15 min-następnie pokroić wszystko w grubą kostkę i dodać wraz z tłuszczem do kapusty
Grzyby i śliwki ugotować razem około 10 min , pokroić i dodać do kapusty i mięsa
cebulę zeszklić na łyżce smalcu i dodać do pozostałych składników, wszystko doprawić pieprzem, odrobiną vegety, dodać rosołki , ziele angielski i liście laurowe przykryć i dusić na malutkim ogniu około 1 godz ciagle mieszając, nastepnie wlać wino i dalej dusić 3-4 godz doprawić do smaku można zasmażyć łyżką mąki przyrumieniona na łyżce tłuszczu ale można tez oprószyć leciutko mąką i wymieszać wtedy wszystkie składniki bigosu ładnie się połączą

danus

danus 2015-12-30

Zbliżający się Nowy Rok niesie wszystkim nadzieję
na uspokojenie, życzliwość i spełnienie marzeń.
W te piękne i jedyne w roku chwile
chcę złożyć najlepsze życzenia
pogodnych, zdrowych i radosnych dni
oraz szczęśliwego Nowego Roku.

hellena

hellena 2015-12-30

Ja jeszcze dodaję łyżkę musztardy,podnosi smak,polecam.Pozdrawiam:)

uszata

uszata 2016-01-02

mniaaaaammmmmmm!!!!!!!!!!!

dodaj komentarz

kolejne >