ZASMAŻANE I SZPINAK
KLUSKI Z SUROWYCH ZIEMNIAKÓW
1 kg ziemniaków
2 jajka ,
około 5łyżek mąki
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych otworach( ja ucieram w malakserze). Sok lekko odcedzić. Ziemniaki połączyć z mąką, jajami, wymieszać i doprawić do smaku. Małe porcje ciasta wrzucać łyżką do wrzącej, osolonej wody. Gotować ok. 5 min. . .
SZPINAK
1 worek szpinaku świeżego lub mrozonego Horteksu ( jest zamrozony w takich kulkach i grubiej zmielony )
Szpinak włożyć do garnka i na małym ogniu rozmrozić nastepnie przyprawic sola i lub wegetą ,dodac 2 ząbki czosnku(czosnek to podstawa) dodać starty na tarce ( z 2 pasterki) żółty ser, na patelni roztopic 1 łyzke masła i dodac i łyżeczke mąki rozprowadzić nie rumieniac tą zasmażke rozprowadzić 1/5 szklanki słodkiej śmietanki wlać zasmażke do szpinaku a na samym koncu dodac 1 żółtko wszystko dokladnie wymieszac (Szpinak powinien być dość słony ) ja dzis dodalam jeszcze troszeczke parmezanu
i zachwycać sie smakiem
izabel 2015-10-27
moje ulubione kluchy na pyrach....uwielbiam je są dobre i syte...moja podstawowa wersja to kluchy podsmażone z cebulką a następnie smażę jaja na masełku i dodaję do klusek...każda wersja jest pyszna...pozdrawiam...