SOS BESZAMELOWY
1czubata łyżka masła
1 czubata łyżka mąki
1/4-1/2 l bulionu
2 łyżki soku z cytryny
1 żółtko
1/8 l śmietanki lub mleka
sól i pieprz
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Na głębokiej patelni roztopić masło dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę , następnie wlać śmietankę z roztrzepanym żółtkiem mieszając cały czas rózgą i dolewać po troszkę bulion wciąż gotując i mieszając na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji doprawić solą ,pieprzem, sokiem z cytryny i gałką
SZPARAGI gotować związane około 5 min w osolonej wodzie , do wody dodać odrobinę mleka i cukru.
Ułożyć szparagi w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem zapiekać w nagrzanym piekarniku około 10 min
SMACZNEGO !!!!!!!