Składniki:
okrągłe biszkopty,
2 kostki masła,
1,5 szklanki cukru,
0,75 litra mleka,
1 budyń waniliowy,
4 żółtka,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 cukier waniliowy,
3 łyżeczki kakao,
1 łyżka spirytusu( ja dalam z 50 ml wódki)
1 galaretka, ( ja dalam z czarnej porzeczki)
sok z cytryny.
Ugotować budyń: z zimnego mleka odlać ćwierć szklanki i dodać zawartość torebki budyniu, mąkę ziemniaczaną i żółtka, następnie wszystko wymieszać.
Zagotować resztę (pół litra) mleka.
Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń z mąką oraz cukier i ciągle mieszając, ponownie zagotować.
Po zagotowaniu, poczekać, aż budyń ostygnie i zmiksować go z 2 kostkami masła i cukrem waniliowym.
Otrzymaną masę podzielić na dwie części, do jednej części dodać sok z cytryny, do drugiej kakao i spirytus.
Dokładnie połączyć składniki.
Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami i zalać masą z sokiem z cytryny.
Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, wyłożyć ciemną masę.
Zalać galaretką, przygotowaną według przepisu na opakowaniu.
Potrzebna
Tortownica o średnicy 26 cm.
alka10 2014-12-03
bardzo fajnie to ciasto wygląda -ale już je gdzieś wcześniej widziałam
Pozdrawiam :))
laura5 2014-12-05
Cieplutko Was pozdrawiamy w ten przed Mikolajkowy wieczor....)Piekna macie galerie zdjeciowa......Pozdrawiamy:)
danka1 2014-12-05
chętnie posmakuję
bea73 2014-12-06
Serdecznie zimowo witam i pozdrawiam, miłej soboty w oczekiwaniu na Mikołajkowy prezent życzę :)
laura5 2014-12-17
SwiEtA SpEdzAmY W PoLsCe:)więc życzymy Wam...
Życzę Tobie i Twoim bliskim
Cudownych Świąt Bożego Narodzenia,
rodzinnego ciepła i dużo radości,
a w Waszych pięknych duszach
wiele sentymentów...
Świąt dających radość
i odpoczynek oraz nadzieję na
Nowy 2015 rok,żeby był
jeszcze lepszy
pełen szczęścia i miłości...