1 kg mielonego sera
4 jajka
3/4 szkl śmietanki 30%
1/2 szkl cukru
2 cukry waniliowe
2 łyżki maki ziemniaczanej/budyniu waniliowego
bakalie
•100 g gorzkiej czekolady
•1/4 szkl śmietany
•łyżka masla
Ser zmielić w maszynce następnie dodać utarte z cukrem żółtka i ubite białka, . Dodać budyń i śmietankę oraz bakalie
Średnią tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia wyłożyć ser, .Piec w 180C okolo 50 min -1h . Ciasto jest gotowe, kiedy ładnie przyrumieni sie na wierzchu, a ciasto nie będzie zostawać na wbitym patyczku. Po pieczeniu sernik musi ostygnać przy lekko uchylonym piekarniku.
Polewe robimy w metalowej misce w kapieli wodnej. Kruszymy gorzką czekoladę, dodajemy masło i miesząjac od czasu do czasu rozpuszczamy na lśniacą masę.Gdy składniki sie polączą i rozpuszcza dodajemy śmietane i mieszamy na pyszny mus.
Na ostygnietym ciescie rozprowadzamy polewe.