SERNICZEK WIEDEŃSKI

SERNICZEK WIEDEŃSKI

1 kg mielonego sera
4 jajka
3/4 szkl śmietanki 30%
1/2 szkl cukru
2 cukry waniliowe
2 łyżki maki ziemniaczanej/budyniu waniliowego
bakalie


•100 g gorzkiej czekolady
•1/4 szkl śmietany
•łyżka masla

Ser zmielić w maszynce następnie dodać utarte z cukrem żółtka i ubite białka, . Dodać budyń i śmietankę oraz bakalie

Średnią tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia wyłożyć ser, .Piec w 180C okolo 50 min -1h . Ciasto jest gotowe, kiedy ładnie przyrumieni sie na wierzchu, a ciasto nie będzie zostawać na wbitym patyczku. Po pieczeniu sernik musi ostygnać przy lekko uchylonym piekarniku.

Polewe robimy w metalowej misce w kapieli wodnej. Kruszymy gorzką czekoladę, dodajemy masło i miesząjac od czasu do czasu rozpuszczamy na lśniacą masę.Gdy składniki sie polączą i rozpuszcza dodajemy śmietane i mieszamy na pyszny mus.

Na ostygnietym ciescie rozprowadzamy polewe.

oliwkaa

oliwkaa 2014-01-28

az slinke przełykam ....

niusia1

niusia1 2014-01-28

super serniczek;smacznego!

bea73

bea73 2014-01-29

pozdrawiam i życzę miłej środy, chociaż z odrobiną ciepełka!

filoma7

filoma7 2014-01-30

spokojnej nocy i pięknych snów...:)

dodaj komentarz

kolejne >