LASAGNE  BOLOGNESE

LASAGNE BOLOGNESE

to POPISOWE DANIE MOJEGO MĘŻA dziś w moim wykonaniu

SOS MIĘSNY
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
20dag karczku
20dag łopatki,
20 dag pieczarek(opcjonalnie)
20dag pomidorów,
sól,pieprz,szczypta oregano

czosnek i cebulę podsmażyć,dodać zmielone ( wcześniej uduszone przez 40 min) mięso wraz z powstałym w czasie duszenia sosem , jesli nie ma sosu to dolac 1/2 szklanki wody,drobno pokrojone pieczarki i dusić 30 min,dodać obrane ze skóry i pokrojone w plastry pomidory dusić ok 15 min dodać sól,pieprz i oregano i dusic 5 min
bez pieczarek skrucić czas dusznia

SOS BESZAMELOWY
2 łyżki mąki,
3 rosołki,
3/4 l wody,
1/4 l śmietany,
3 jajka(żółtka),
1/2 cytryny,
szczypta gałki muszkatułowej
1 łyżka masła
Na patelni rozgrzać masło dodać mąke
ę i rozprowadzic nie rumieniąc następnie dodać śmietanę (można zastąpić mlekiem) wymieszaną z żółtkami i lekko podgrzewać ciągle mieszajac do uzyskania jednolitej masy, którą wlać do wrzącego rosołu przygotowanego z wody i kostek rosołowych doprawić szczyptą gałki i sokiem z cytryny Zagotowć ciągle mieszając żeby sos miał gładką konsystencje

Na dno plachy wylać kilka łyżek sosu beszamelowego tak żeby przykryc całe dno ,następnie położyć płaty lasagne zostawiając 1,5 cm odstępy między nimi na płaty wyłożyć sos mięsny, na niego sos beszamelowy posypać startym parmezanem , nastepnie płaty lasagne i sos mięsny, beszamelowy itd do wyczerpania składników
Wierzch to płaty lasagne polane sosem beszamelowym i posypane parmezanem
Tak przygotowana lasagne włożyć do nagrzanego piekarnika Piec 40 min w tem 150 st w termoobiegu, Po wyłączeniu pieca pozostwić potrawę na 10-15 min w zamknietym piecu -jest wtedy smaczniejsza

dodane na fotoforum:

beata3

beata3 2013-03-07

ŻYCZĘ MIŁEGO POPOŁUDNIA

alexxo

alexxo 2013-03-08

*
Bądź zawsze szczęśliwa, złym losom nieznana, uprzejma, czuła, tkliwa, przez wszystkich kochana.

dodaj komentarz

kolejne >