RUMSZTYK SIEKANY z WOŁOWINY
Mięso zmielić przez sitko z duzymi dziurkami (ja zmieliłam poledwicę cygańską )
Jeśli nie mamy takiego sitka, to wołowinę w całości lekko " podmrozić ", wtedy łatwo kroi się ostrym nożem w kosteczkę
Tak naprawdę, to wołowina na siekane rumsztyki powinna być krojona ręcznie.
Solimy i pieprzymy świeżo mielonym pieprzem - w ilości wyraźnie wyczuwalnej, dodać 1 jajko i dobrze wyrobić.
Ręce zwilżyć - i formować płaskie, owalne rumsztyki lekko oprószyć mąka
Smażyć na rumiano, ale w środku powinny być różowe'
Osobno na drugiej patelni usmażyć na rumiano pokrojoną w piórka cebulę ( na ½ łyżki smalcu zmieszanej z ½ łyżki masła ).
Podawać na wygrzanych talerzach obłożone cebulką i polane tłuszczykiem ze smażenia
SURÓWKA Z PORA
1 duży por
1 marchew
1 jabłko
1 łyżka majonezu
por pokroić jabłko i marchew zestrzeć wymieszać z majonezem , niczym wiecej nie przyprawiać
dodane na fotoforum:
wiesias 2012-08-20
Proszę zagłosuj na moją fotoksiążkę z kwiatami Malty
CFB URL adress:
http://kfotoksiazka.nazwa.pl/soutez-2012/500244
Pozdrawiam serdecznie
Wiesia
jakuba 2012-09-30
Bardzo chętnie do Ciebie zaglądam moje droga imienniczko
(tak mi się przynajmniej wydaje, że mamy takie samo imię;-) )
Twoje zdjęcia, przepisy i porady SĄ FANTASTYCZNE
I TAK TRZYMAJ KOCHANA