SCHAB ZE ŚLIWKĄ W SOSIE BOROWIKOWYM
W umytym i wysuszonym kawałku schabu w środku zrobić długim nożem otwór do ktorego wcisnąć namoczone uprzednio suszone śliwki bez pestek, natrzec schab ulubionymi przyprawami, włozyc tak zamarynowany schab do zamykanego pojemnika dodać 1 cebulę pokrojoną w piórka, zamknąc pojemnik i pozostawoć w lodówce na kilka godzin ( ja zostawiam na całą noc)
Nastepnie zrumienić schab na duzym ogniu , podlac woda, dodac kilka grzybków suszonych lub mrozonych i dusić podlewając wodą do miękkości, wyjąć miekki schab i pokroic w plastry a sos zagęścić i dodac troszke smietany , włozyć pokrojony schab, żeby przeszedł smakiem sosu już nie gotować.
BURACZKI ZASMAŻANE
Około 75dag buraków ugotować a nastepnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach .Przyprawic szczyptą soli i pieprzem 1lub 1,1/2 łyżka octu i 1czubatą łyzką cukru (smak powinien byc mocno słodko-kwasny )wymieszac i podgrzać . W tym czasie rozgrzać 1 łyżke masła dodac 1/2 łyzki mąki zrobic zasmażke i wlać ją do buraczków >podawac na ciepło
dodane na fotoforum:
ela07 2010-08-08
Same pyszności, żałuję tylko że nie mogę tego pojeść ,,na żywo"
Miłej niedzieli
luanka 2010-08-08
jak zwykle pysznie!!!
Miłego i spokojnego wieczorku!
:)
jonna 2010-08-09
Tradycyjne polskie potrawy.Dzięki za zdjęcie i gotowy przepis.
Miłego, spokojnego dnia:))