"LENIWE GOŁĄBKI - przygotowanie

"LENIWE GOŁĄBKI - przygotowanie

Składniki:
60 dag dowolnego mięsa mielonego (z wyjątkiem wołowiny), 1 jajko(ale nie musi być ja nie dałam wcale), 1 mała cebulka, 1 ząbek czosnku,100 g surowego ryżu, 1/2 małej (15cm średnicy) białej kapusty drobno posiekanej w kostkę, pól szklanki bułki tartej, sól, pieprz do smaku, tłuszcz do smażenia Do sosu: koncentrat pomidorowy, rosół drobiowy "Winiary", slodka smietanka 250 ml


Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować kotlety Lekko rozpłaszczyć. Obtoczyć w mące. Obsmażyć na patelni na złoty kolor. Nie przypalić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Tłuszcz z patelni zalać gorącą wodą i zlać do garnka. Woda musi przykrywać kotleciki. Dodać rosól drobiowy, . Dusić pod przykryciem ok. 1 godz. na bardzo małym ogniu ( dusiłam w piekarniku z termoobiegiem w tem 150 st okolo 50 min). Nastepni zlać sos wlożyc 1 łyzke koncentratu pomidorowego słodką smietenką doprawic do smaku zagęścić mąką rozrobioną z wodą i zalac kotlety i podusić jeszcze z 5 min, i zostawić w nagrzanym piekarniku, wtedy przejdą smakiem sosu i będą smaczniejsze
SMACZNEGO

dodane na fotoforum:

alasu

alasu 2012-11-22

Świetny przepis,zajadam się nimi.
Pozdrawiam!

dodaj komentarz

kolejne >