Babka mięsna w boczku - mnie i rodzinie smakowało!

Babka mięsna w boczku - mnie i rodzinie smakowało!

Przepis:
1 kg mielonego mięsa,35 dkg plastrów boczku-ja brałam surowy,cebula,pół strąka czerwonej papryki,4 łyżki bułki tartej,2 ząbki czosnku,2 jaja,olej,natka pietruszki,pół kostki sera feta,sól,pieprz,słodka papryka

cebulkę kroimy w kostkę,zmażymy na oleju,dodajemy zmiażdżony czosnek,studzimy i dodajemy do mielonego,dodajemy natkę, jaja,bułkę tartą,pokruszoną fetę i pokrojoną w kostki paprykę,doprawiamy pieprzem i solą.Ja nie natłuszczałam formy \\\"babkowej\\\"tylko wyłożyłam ją dachówkowo plastrami boczku,wkładamy masę mięsną.Jeśli boczek wystaje poza formę -zawijamy go ma mięso.Pieczemy w 160 stopniach godzinę,wykładamy upieczony wieniec,zlewamy wytworzony tłuszcz i jeszcze opiekamy około pół godziny bez formy, żeby wieniec się zarumienił.

Przepis w broszurze kulinarnej podała Pani Justyna Cukier

dodane na fotoforum:

amirki

amirki 2014-03-24

Wygląda pięknie. Prosimy o przepis. Pozdrawiam.

anita591

anita591 2014-03-24

Miłego wieczoru dobranoc

ragata

ragata 2014-03-24

Upiekę taką na pewno bo tak smakowicie wygląda..a jeśli tak smakuje jak wygląda...to mmmmniam !!

dodaj komentarz

kolejne >