Przepis:
1 kg mielonego mięsa,35 dkg plastrów boczku-ja brałam surowy,cebula,pół strąka czerwonej papryki,4 łyżki bułki tartej,2 ząbki czosnku,2 jaja,olej,natka pietruszki,pół kostki sera feta,sól,pieprz,słodka papryka
cebulkę kroimy w kostkę,zmażymy na oleju,dodajemy zmiażdżony czosnek,studzimy i dodajemy do mielonego,dodajemy natkę, jaja,bułkę tartą,pokruszoną fetę i pokrojoną w kostki paprykę,doprawiamy pieprzem i solą.Ja nie natłuszczałam formy \\\"babkowej\\\"tylko wyłożyłam ją dachówkowo plastrami boczku,wkładamy masę mięsną.Jeśli boczek wystaje poza formę -zawijamy go ma mięso.Pieczemy w 160 stopniach godzinę,wykładamy upieczony wieniec,zlewamy wytworzony tłuszcz i jeszcze opiekamy około pół godziny bez formy, żeby wieniec się zarumienił.
Przepis w broszurze kulinarnej podała Pani Justyna Cukier
dodane na fotoforum: