"Ikra grzybowa"...oryginalna nazwa rosyjska...

"Ikra grzybowa"...oryginalna nazwa rosyjska...

więc po naszemu to chyba kawior grzybowy...? :)

Składniki: opieńki ok. 1kg
duża marchew
duża cebula
duży pomidor bez skórki
duży ząbek czosnku
tłuszcz roślinny do smażenia
pieprz i sól do smaku

Oczyszczone grzyby(ja miałam opieńki i zielonki) ugotować w osolonej wodzie. Marchew(ja lekko odgotowałam) pokroić drobniutko i podsmażyć ją na tłuszczu prawie do miękkości,dodać pokrojoną drobno cebulę,dalej podsmażać, dodać drobne kawałki pomidora i rozdrobnionego czosnu i jeszcze podsmażyć.W czasie smażenia doprawić pieprzem i solą.Podsmażoną masę zemleć.Grzyby po odgotowaniu zemleć i podsmażyć oraz doprawić(osobno od masy marchwianej). Na koniec masy połączyć.Jeszcze sprawdzić smak i ewentualnie doprawić. Ja to jadłam na chlebie.
Smacznego!!!

menia39

menia39 2010-10-12

uwielbiam wszystko z grzybów

b0zenka

b0zenka 2010-10-12

Miłego,pięknego dnia Ci życzę.

anita591

anita591 2010-10-12

Szczęścia ogromnego - wszystkiego dobrego! dobranoc

bzyk49

bzyk49 2010-10-12

Wygląda apetycznie_
żeby nocka była ładna
to do Ciebie gwiazdka wpadła
i przytula Ciebie miło
żeby Ci się pięknie śniło,
Dobranoc

b0zenka

b0zenka 2010-10-14

Dzień dobry
Dzień jak co dzień ... jesiennie ... śmiechnij sie ... zaraz wyjdzie słonko ... Miłego dzionka.

dodaj komentarz

kolejne >