ziemniaki nadziewane kaszanką, pieczone pod serową kołderką, sos czosnkowo-koperkowy, surówka z kapusty pekińskiej z papryką.
Ziemniaki nadziewane:
ja przygotowałam po 1 sporym ziemniaku na osobę, ale po zjedzeniu zaledwie połówki, myślałam, że pęknę z przejedzenia. Proporcje dla 4 osób:
-4 spore ziemniaki
-4 duże krupnioki
-1 duża cebula
-8 plastrów żółtego sera- ja dałam salami
-sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
sos: 1 mały jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, koperek, 1 duży ząbek czosnku.
surówka: 1 mała kapusta pekińska, 1 czerwona papryka,2 sosy ziołowo koperkowe, oliwa
Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach ok.30 min, żeby nie były do końca ugotowane. Przestudzić, obrać, przekroić wzdłuż, lekko wydrążyć środki, tworząc miseczki. Te wydrążone części ziemniaków można dodać potem do kaszanki.
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać krupnioki obrane ze skóry, smażyć na małym ogniu ok.15-20 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem, przestudzić. Wnętrza wydrążonych ziemniaków posypać przyprawą do ziemniaków, napełnić masą z krupnioków, na wierzch ułożyć plaster sera. Ułożyć ziemniaki na dużej blasze, wysmarowanej olejem, zapiekać ok.20 min. w temp.180 stopni.
W międzyczasie, jak ziemniaki będą się zapiekały, przygotować sos: jogurt połączyć z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę 1 duży ząbek czosnku, sporo posiekanego koperku oraz sól, pieprz do smaku.
Kapustę pekińską pokroić w paski, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, dodać sos koperkowo- ziołowy przygotowany wg przepisu na opakowaniu, wymieszać z surówką.
dodane na fotoforum:
vesper5 2009-10-30
kobieto - wygląda toto bosko i ze składników które lubię więc przepis być musi...:))) pozdrawiam serdecznie !!!
serce07 2009-10-30
ooo trzeba zrobic moze jutro :)
danka1 2009-10-30
Pyszności serwujesz.
krzys46 2009-10-31
Witam weekendowo.
Dar przyjaźni
nigdy nie jest ciężarem.
On nie obciąża,
albowiem jest unoszony
strumieniami sympatii,
które płyną bez skrytych zamiarów
z serca do serca.
Miłych,spokojnych dni.