To szaleństwo piec po nocy ale...chcąc zjeść rano świeżą bułeczkę....
Zrobione z 1 porcji ciasta, a że każdy z nas preferuje co innego, to zrobiłam takie różnorakie: półbagietki, kajzerki i bułki z ziarnami.
Przepis na 1 porcję- ok.8-10 bułek
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 szkl.letniej wody
4 łyżki oleju
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Do naczynia wsypać mąkę, dodać roztarte drożdże, sól, olej, wodę. Wyrobić. Wstawić na kilka godz.do lodówki. Następnie uformować bułki, ułożyć na blasze. Nakryć ściereczką i odstawić na 20 min. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st.C i piec ok15-20 min.
zosiaa1 2014-10-23
Nie ma to,jak świeże bułeczki domowej roboty z rana :) Miłego Dnia życzę Pozdrawiam Cieplutko :)
yanisia 2014-10-23
Masz zdrowie Kochana:) żeby tak dogadzać wszystkim:) hihihi ale żartuję,też tak czasem mam....jeden białe pieczywo,drugi ciemnie i nie nadążam czasem:)Miłego,zdrowego dnia:)
betaww 2014-10-23
No i jak tu sie nie dziwić ,ze wszyscy Cię kochają.....a i taka teściowa to skarb....****
funiak 2014-10-23
tez uwielbiam wypieki chlebowe...czas mi tak jak Ty .... na buleczki:)))
isia222 2014-10-24
cudowne, uwielbiam, ale musze poczekac...
znow postanwowilam zbic przed swietami 3-4 kg :):)