reszta świątecznego ciasta

reszta świątecznego ciasta

kora migdałowo-orzechowa-
wzorowałam się na przepisie Kora Orzechowa użytkownika gena z WŻ, ale...poczyniłam kilka modyfikacji.

Ciasto:
7 białek z dużych jaj
3 żółtka
1/2 szkl.cukru
po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
10 dag mielonych migdałów
10 dag mielonych orzechów
10 dag orzechów włoskich posiekanych
5 dag siekanych migdałów
5 dag rodzynek
5 dag suszonej żurawiny
10 dag kokosu
czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po 1 żółtku i stopniowo cukier. Kiedy masa jest puszysta dodać składniki sypkie: orzechy, migdały,kokos, mąki i proszek. Delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec wrzucić sparzone i osączone rodzynki oraz żurawinę. Zamieszać, wylać ciasto na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i piec ok.25-30 min.

Masa:
1 duża puszka brzoskwiń
2 budynie śmietankowe
4 żółtka
4 łyżeczki cukru pudru
1 szkl.wody
30 dag dobrego masła

Sok z brzoskwiń zlać, dodać 1 szkl.wody +cukier puder. Wymieszać. Odlać pół szkl.i w tym rozmieszać budynie + żółtka. Resztę zagotować, wlać rozmącony proszek z żółtkami, ugotować dość gęsty budyń. Utrzeć masło na puch, stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu, ucierać aż masa będzie gładka.

Dodatkowo:
-poncz do nasączenia ciasta: sok z połowy cytryny+ 3 łyżeczki cukru+ pół szkl. letniej wody
-napar kawy ze spirytusem: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalać 1/2 szkl.wody. Po przestudzeniu ewentualnie dodać 1 kieliszek spirytusu (jestem za!!)
- 40 dag delicji o dowolnym smaku- tj.ok.2 i pół paczki
-2 galaretki pomarańczowe przygotowane wg przepisu na opakowaniu, choć proponuję nieco zmniejszyć ilość wody.

Upieczone ciasto nasączyć ponczem cytrynowym, wyłożyć połowę kremu, na to ułożyć nasączone naparem kawowym delicje-ułożyć je biszkoptem do góry, na to rozsmarować resztę kremu. Wyrównać, ułożyć gęsto plasterki brzoskwiń, zalać tężejącą galaretką.

Wbrew obszernemu opisowi- ciasto wcale nie jest zbyt pracochłonne, jedynie trzeba zarezerwować czas na studzenie czy tężenie.

Życzę smacznego :)

dodane na fotoforum:

isia222

isia222 2014-04-25

mniam, wygląda super smacznie i bardzo intrygująco

artdora

artdora 2014-04-25

Własny pomysł... tym bardziej mi się podoba :D
Wygląda bardzo apetycznie :)

ania03

ania03 2014-04-25

Wygląda rewelka:)

mamusia

mamusia 2014-04-25

Czekam na przepis:)

lila08

lila08 2014-04-25

wygląda apetycznie ,poczekam na przepis ...

madziak

madziak 2014-04-25

I ja czekam, bo orzechów mam jeszcze sporo i pomysłów na nie mi brakuje - a to wygląda na niezbyt słodkie i smaczne.
Pozdrawiam :)

astra40

astra40 2014-04-25

wygląda niesamowicie

ofka63

ofka63 2014-04-25

Wygląda smakowicie, czekam na przepis:)Pozdrawiam

baygel1

baygel1 2014-04-25

No jakie pyszności .... ja też zawsze coś tak zrobię po swojemu :)

funiak

funiak 2014-04-25

wspaniale....lyzke maki przennej zastepuje owsiana i mam ciasto bezglutenowe........dziekuje za podzielenie sie ...:)pozdrawiam:)

ondra

ondra 2014-04-25

O, dzięki Kochana. Ostatnio brakuje mi pomysłów. Pozdrawiam :)))

milan57

milan57 2014-04-25

super ,dziękuję za przepis ,skorzystam,pozdrawiam.

violinka

violinka 2014-04-26

mniammmmmmmmmmm uwielbiam Twoje wypieki pozdrawiam Beatko serdecznie

danutaw

danutaw 2014-04-27

..wspaniale wygląda.., będę musiała go zrobić.., :)))
Pozdrawiam :)

kris13

kris13 2014-04-27

robiłam ją raz; jak dla mnie to pyszna ale pracochłonna ;)

dodaj komentarz

kolejne >