kora migdałowo-orzechowa-
wzorowałam się na przepisie Kora Orzechowa użytkownika gena z WŻ, ale...poczyniłam kilka modyfikacji.
Ciasto:
7 białek z dużych jaj
3 żółtka
1/2 szkl.cukru
po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
10 dag mielonych migdałów
10 dag mielonych orzechów
10 dag orzechów włoskich posiekanych
5 dag siekanych migdałów
5 dag rodzynek
5 dag suszonej żurawiny
10 dag kokosu
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po 1 żółtku i stopniowo cukier. Kiedy masa jest puszysta dodać składniki sypkie: orzechy, migdały,kokos, mąki i proszek. Delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec wrzucić sparzone i osączone rodzynki oraz żurawinę. Zamieszać, wylać ciasto na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i piec ok.25-30 min.
Masa:
1 duża puszka brzoskwiń
2 budynie śmietankowe
4 żółtka
4 łyżeczki cukru pudru
1 szkl.wody
30 dag dobrego masła
Sok z brzoskwiń zlać, dodać 1 szkl.wody +cukier puder. Wymieszać. Odlać pół szkl.i w tym rozmieszać budynie + żółtka. Resztę zagotować, wlać rozmącony proszek z żółtkami, ugotować dość gęsty budyń. Utrzeć masło na puch, stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu, ucierać aż masa będzie gładka.
Dodatkowo:
-poncz do nasączenia ciasta: sok z połowy cytryny+ 3 łyżeczki cukru+ pół szkl. letniej wody
-napar kawy ze spirytusem: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalać 1/2 szkl.wody. Po przestudzeniu ewentualnie dodać 1 kieliszek spirytusu (jestem za!!)
- 40 dag delicji o dowolnym smaku- tj.ok.2 i pół paczki
-2 galaretki pomarańczowe przygotowane wg przepisu na opakowaniu, choć proponuję nieco zmniejszyć ilość wody.
Upieczone ciasto nasączyć ponczem cytrynowym, wyłożyć połowę kremu, na to ułożyć nasączone naparem kawowym delicje-ułożyć je biszkoptem do góry, na to rozsmarować resztę kremu. Wyrównać, ułożyć gęsto plasterki brzoskwiń, zalać tężejącą galaretką.
Wbrew obszernemu opisowi- ciasto wcale nie jest zbyt pracochłonne, jedynie trzeba zarezerwować czas na studzenie czy tężenie.
Życzę smacznego :)
dodane na fotoforum:
ania03 2014-04-25
Wygląda rewelka:)
madziak 2014-04-25
I ja czekam, bo orzechów mam jeszcze sporo i pomysłów na nie mi brakuje - a to wygląda na niezbyt słodkie i smaczne.
Pozdrawiam :)
funiak 2014-04-25
wspaniale....lyzke maki przennej zastepuje owsiana i mam ciasto bezglutenowe........dziekuje za podzielenie sie ...:)pozdrawiam:)
violinka 2014-04-26
mniammmmmmmmmmm uwielbiam Twoje wypieki pozdrawiam Beatko serdecznie