faworki drożdżowe

faworki drożdżowe

przygotować: 1 kg mąki pszennej, 5 jajek, 2 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 15 dag stopionej margaryny oraz na rozczyn: 5 dag drożdży, 2 szklanki letniego mleka, 3 łyżeczki cukru, 3 łyżeczki mąki. Przygotować też sporo oleju do głębokiego smażenia oraz cukier puder do posypania faworków.

W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać mąkę i cukier( po 3 łyżeczki), wymieszać, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiać 1 kg mąki, dodać cukier i cukier waniliowy, ubite jajka, rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Dodać wyrośnięty zaczyn. Całość wyrobić kilka minut, aż ciasto będzie odstawało od brzegów miski. Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość ok 3 mm. Wycinać prostokąty lub romby, zrobić nacięcie w środku. Przełożyć jeden brzeg przez nacięcie w środku. Rozgrzać olej, zmniejszyć nieco gaz. Wrzucać po kilka faworków, aby swobodnie pływały. Smażyć krótko. Faworki szybko się rumienią, wiec proszę uważać, żeby ich nie przypalić. Wyciągać łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby obciekły z nadmiaru oleju. Ułożyć na talerzu, obficie posypać cukrem pudrem.

Tych faworków z tej ilości składników, wychodzi bardzo dużo, jakieś 70-80 szt, w zależności od wielkości wykrajanych prostokątów. Spokojnie można zmniejszyć proporcje :))

niusia1

niusia1 2014-02-26

piękne-ale zapewniam,że na proszku równie tak wyglądają i smakują

kris13

kris13 2014-02-26

bardzo je lubię i często robię jak mam zachciankę wieczorną ;):)

ewa29e

ewa29e 2014-10-20

hmmm pychotka

dodaj komentarz

kolejne >