Będą buły. Ponoć to ciasto (o mateczko!) ileś godzin powinno chłodzić się w lodówce. Po godzinie moje drożdże zrobiły \\\\\\\"takie jaja\\\\\\\".A buły właśnie się pieką.
Przepis na 1 porcję:
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 szkl.letniej wody
4 łyżki oleju
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Do naczynia wsypać mąkę, dodać roztarte drożdże, sól, olej, wodę. Wyrobić. Wstawić na kilka godz.do lodówki. Następnie uformować bułki, ułożyć na blasze. Nakryć ściereczką i odstawić na 20 min. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st.C i piec ok15-20 min.
Moje ciasto stało w lodówce ok.1 godz. Tu- podwójna porcja.
belaiza 2014-01-28
micha od Boscha? mam taką maszynę, wszelkie ciasta robią się prawie same, nawet drożdżowe .Słyszałam,że takie ciasto daje się do lodówki ale nie próbowałam,ciekawa jestem efektu
funiak 2014-01-28
wlasciwa tem . otoczenia i skladnikow.... dobre drozdze i mamy sukces!!!!
danka1 2014-01-28
ale poszalało
funiak 2014-01-28
nie do wiary to ono tak w lodowce wyroslo!!!