Zapraszam do degustacji

Zapraszam do degustacji

Schab nadziewany śliwką i morelą oraz swojski pasztet (przepis na pasztet będzie).
Pasztet upiekłam z myślą o świętach-zrobiłam 4 foremki, część zamroziłam, bo to już sprawdzone, że nic się nie dzieje z pasztetem po rozmrożeniu.
A schab upiekłam tak przy okazji ;) zamiast wędliny.
A na święta zrobię go w różnych odsłonach.

PASZTET:
Zaznaczam, że to jest moja osobista wersja, niektóre składniki dane na oko ;)
~ 60-70 dag wołowiny
~ 1 kg łopatki wieprzowej
~ 0,5 kg świeżego boczku
~ 2 uda i 2 piersi ze sporego kurczaka
~ 30-35 dag wątróbki drobiowej
~ 3 średnie marchewki
~ 1 pietruszka
~ kawałek selera- z 15 dag
~ 4 suche bułki kajzerki
~ 4 jaja
~ 1 op.przyprawy do pasztetu szlacheckiego, aczkolwiek może być każda inna przyprawa do pasztetu
~ sól, pieprz, ewent.świeżo starta gałka muszkatołowa, granulowany czosnek- to do przyprawienia pasztetu
~ ok.2 l wody+ ziele angielskie, pieprz ziarnisty i łyżka soli.

Mięso umyć, zalać wodą (2l z przyprawami), aby było zakryte. Zagotować. Po ok.40 min.wyciągnąć udka i piersi. Resztę mięs gotować dalej. Jak łopatka i boczek będą miękkie wyciągnąć z wywaru. Włożyć wątróbkę, marchew, seler,pietruszkę. Gotować razem z wołowiną ok.15 min.
Wyciągnąć z wywaru. Wystudzić.
Czerstwe bułki namoczyć w wywarze z mięsa. Jaja umyć i roztrzepać.

Mięsa i warzywa zmielić razem z odciśniętą bułką, dodać jaja, wymieszać. Dodać przyprawę do pasztetu, wymieszać. Jeśli pasztet jest zbyt suchy dolać wywaru z mięsa. Doprawić w razie potrzeby. Ja z reguły doprawiam przyprawami które wymieniłam. Szczególnie lubię gałkę muszkatołową, aczkolwiek trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć.
Masa pasztetu powinna być zwarta, ale dosyć wilgotna. Wyłożyć ją do foremek, wyrównać wierzch wilgotną dłonią. Można ułożyć na wierzchu plastry boczku.
Piec ok.1 godz- nakryte folią al. a następnie zdjąć folię i piec jeszcze ok.20-30 min, aż pasztet się przyrumieni.
Ja z reguły piekę pasztety w temp.180 st.C grzałka góra dół. Kilka min.przed końcem zwiększam temperaturę do 200st.C.

dodane na fotoforum:

iwanka1

iwanka1 2013-03-26

Apetyczne:)))
Witam i samych przyjemnych chwil w dniu dzisiejszym życzę:)))

slonko3

slonko3 2013-03-26

Na przepis na pasztet czekam niecierpliwie. Obiecałam "narzeczonemu", że w tym roku zrobimy na święta.
A Twoje przepisy sprawdzają się !!!
Wyglądają smakowicie oba przysmaki !!!

elkat

elkat 2013-03-26

Pyszny schabik :))

mattik

mattik 2013-03-26

...........•¤»((¯♥¯))«¤•
.......•¤»((¯♥¯))«¤•ŻYCZĘ
....•¤»((¯♥¯))«¤•PIĘKNEGO
.• ¤»((♥¯))«¤• DNIA
....•¤»((¯♥¯))«¤.SERDECZNIE
.......•¤»((¯♥¯))«POZDRAWIAM:)**
_____<>.*****.<>________
___****”*°•ڰۣڿ♥ڰۣڿ•°*”**_______

coln21

coln21 2013-03-26

Wyglada wspaniale...Zycze milego dnia :-))

anulek3

anulek3 2013-03-26

to ja poprosze o przepis na pasztecik

ondra

ondra 2013-03-26

No. Myślimy podobnie. Ja też upiekłam pasztet i część zamroziłam. Mąż bał się, że nie będzie taki dobry jak świeży. Teraz mu przeczytam Twoją opinię. Dziękuję i pozdrawiam :)))

kris13

kris13 2013-03-27

taki schabik upiekę sobie na 1 maja (u nas święto paraf.)

dodaj komentarz

kolejne >