Spaghetti carbonara
Przygotować: 15 dag szynki, 15 dag boczku wędzonego, 1 cebulę, 2-3 ząbki czosnku, 1/2 l słodkiej śmietany(najczęściej daję 1 małą 30% i 1 małą 18%), 30 dag sera (10 dag parmezanu + 20 dag żółtego np. cheddar, chociaż może być sam cheddar), pęczek posiekanej natki pietruszki, oregano, bazylia, tymianek, sól, pieprz, oliwa.
No i oczywiście makaron spaghetti 1/2kg.
Na małej ilości oliwy zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dorzucić pokrojoną w paski szynkę oraz pokrojony w kostkę boczek, wszystko razem smażyć kilka minut na małym ogniu. Wlać do tego śmietanę, dodać oba gatunki serów, wymieszać, żeby się nie sklejały składniki sosu. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dolać nieco gorącej wody. Dodać do smaku sól, pieprz, oregano, bazylię i niewiele tymianku oraz sporo natki pietruszki. Wymieszać.
Makaron ugotować al dente. Polać przygotowanym sosem serowym, posypać wierzch natkę.
Życzę smacznego
dodane na fotoforum:
anulek2 2012-04-13
przepysznie wygląda!!a co tam u Aluni slychac?prosze ją pozdrowić
ewa17 2012-04-13
Miłego wieczoru;)
gosia32 2012-04-13
Miłego piątku....pozdrawiam
stachs7 2012-04-13
Lubię!
maxmen 2012-04-13
Hahahaha... u nie też był makaron...ale z dziurką w środku...:)))
guniu72 2012-04-14
Muszę takie zrobić, bo zawsze tylko pomidorowe. Już mi się znudziło.Tylko to bardziej kaloryczne :)
anetka 2012-04-14
no i super taka wlasnie i ja robie ale przeciez ktos powiedzial z garnkowiczow ze nie dodaje sie smietany tylko jajko
ondra 2012-04-14
Uwielbiam carbonarę, robię z makaronem pene. Teraz doszłam do wniosku, że można ją robić z każdym dobrym makaronem. Pozdrawiam :)))
malarka 2012-04-15
(>"' <)
(='o'=)- apetycznie,
(,("')("')- pozdrawiam serdecznie :)
~✿~~✿~~✿~~✿~~✿~~✿~~✿