Przepis nie jest moją własnością, zgapiłam od Mar li, na WŻ https://www.wielkiezarcie.com/recipe47490.html
Żeby było łatwiej, podaję ten przepis:
Przygotować:
~biszkopt z 4 jaj (blaszka 36x20cm)
~2 czekolady mleczne+3 dag masła+4 łyżki słodkiej śmietanki
~1-1,5kg truskawek
~1/2 litra śmietany 30%, 1 łyżkę żelatyny, puszkę masy karmelowej
~2 łyżki soku z cytryny+1 łyżka cukru+1/3 szkl.wody+1 łyżeczka aromatu rumowego
Upiec biszkopt, wystudzić. Wodę wymieszać z cukrem, sokiem z cytryny i aromatem rumowym. Nasączyć biszkopt.
Czekolady połamać do garnuszka, dodać masło i śmietankę, rozpuścić. Gorącą wylać na biszkopt.
Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć. Ciasno ułożyć na czekoladzie, szypułką na czekoladzie, wcisnąć.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, jak napęcznieje rozpuścić na gazie, przestudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać żelatynę. Stopniowo dodawać masę karmelową. Masę wyłożyć na truskawki. Na wierzch zetrzeć 1/2 tabl.mlecznej czekolady.
dodane na fotoforum:
jeanne 2012-04-14
Beatko, ciasto wygląda apetycznie, mniaaam ;-)))
Wszystkiego dobrego po Świętach, na każdy dzień;-))
Pozdrawiam serdecznie ;-)))