1 kg schabu pokrojonego w 1 cm plastry
24 dag sera camembert naturalnego (2 krążki po 120gr)
10 cienkich plasterków wędzonego, parzonego boczku
1 słoik pomidorów suszonych w oleju
1 puszka pomidorów w kawałkach
sól, pieprz, granulowany czosnek
Plastry schabu rozbić tłuczkiem, dość cienko, osolić, posypać pieprzem i czosnkiem. Ułożyć plasterek boczku, 2 plasterki sera, kawałki suszonych pomidorów. Ciasno zwinąć. Camembert generalnie skleja roladkę, więc użycie wykałaczek bywa zbędne. Tak przygotowane roladki ułożyć ciasno w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem bądź olejem. Na wierzch polać oliwę ziołową- tę od suszonych pomidorów. oprószyć nieco solą. Nakryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec ok.40 min. Po tym czasie zdjąć nakrycie, polać roladki pomidorami razem z zalewą i piec już odkryte przez 30 min. Te roladki świetnie komponują się z ryżem bądź pieczywem.
Wg uznania można powstały sos zagęścić, choć ja uważam, że jest na tyle delikatny i aromatyczny, że szkoda "psuć" go zabielaniem.
Życzę smacznego!
dodane na fotoforum:
edziak1 2012-01-14
..aż mi ślinka leci...pyszności:)
Pozdrawiam cieplutko Ciebie i całą Twoją rodzinkę:)
Miłego wieczoru:)
kot54 2012-01-14
a co w tych roladkach w środku....
bo pomidory na wierzchu widzę.....:))
danka1 2012-01-15
i gotowe - smacznego
katka12 2012-01-18
Na pewno skorzystam z tego smacznego pomysłu..dziękuję :)