Francuskie koperty ze szpinakiem i fetą

Francuskie koperty ze szpinakiem i fetą

Kto głodny- zapraszam. Do tego parzę czerwony barszczyk- na rozgrzewkę oczywiście.

2 rolki ciasta francuskiego (po 275 gr)
45 dag mrożonego szpinaku- brykiet
1 cebula
5-6 ząbków czosnku
1/2 kostki sera Feta (275gr)
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku

Masło roztopić, przestudzić, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać rozmrożony, odsączony szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przesmażyć, żeby woda odparowała. Trwa to jakieś 5-7 min.
Rozkruszyć ser feta, dodać sól i pieprz. Całość przesmażyć chwilkę, żeby składniki się połączyły. Farsz przestudzić.

Każde z ciast francuskich pokroić na 15 kwadratów. Na każdy kwadrat nałożyć małą łyżeczkę szpinaku, zlepić tak jak kopertę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciastka w 2-3 cm odstępach. Piec 10 min grzałka góra -dół, potem 5 min tylko grzałka górna.

Można też w wersji wzbogaconej na łyżeczce szpinaku ułożyć kawałek przesmażonej piersi z kurczaka (taki słupek) i dopiero wtedy zalepić koperty.
Świetne jako przegryzka do piwa,winka wytrawnego czy barszczyku.

Pozdrawiam wszystkich :)

dodane na fotoforum:

maxmen

maxmen 2011-11-04

Takie koperty z ciasta francuskiego to fajna przekąska...:)))
Robię je również z kapustą i grzybami do barszczyku, albo po prostu z powidłami do herbatki... :)))
PYCHOTA...:)

lagodna

lagodna 2011-11-04

pierwsza łapię i zmykam :) dziękuję:))

maxmen

maxmen 2011-11-04

re.
ano tak... w nocy pitrasisz bo w dzień ekipa remontowa w kuchni działa. :)
No ale jak remont się skończy to będziesz miała piękna kuchnię... :)))

kosag67

kosag67 2011-11-04

smakowicie wyglądają,ale muszę się przyznać,że nie jadłam jeszcze nigdy szpinaku,muszę koniecznie spróbować,pozdrowienia

pamela5

pamela5 2011-11-04

Wspaniałe:-)

beata3

beata3 2011-11-04

witam życzę miłego piątku dużo słonka i uśmiechu .

asia70

asia70 2011-11-04

;;no tak w piatek wskazane;;;Miłego dnia życzę

edziak1

edziak1 2011-11-04

..po małym śniadanku jestem,ale temu daniu się nie oprę...a jak jeszcze do tego barszczyk jest to porywam dwie kopertki:)..pychotka..:)
Miłego dnia

galina1

galina1 2011-11-04

Miłego dnia.

anmar

anmar 2011-11-04

smakowicie wyglądają...ja wczoraj klientów częstowałam swojskim kołoczem

alaw52

alaw52 2011-11-04

już się częstuję....

  )^(
  (_._)
   ´`
 )¯`.| W I T A M
 `-.|/.´¯)
   /.-‘”….
*”˜˜”*°•._ <
Koszyk pozdrowień Tobie wysyłam, tak daje znak, że ja tu byłam.
Życzę miłego dnia ,oraz dużo uśmiechu na twarzy.

goll85

goll85 2011-11-04

Bardzo apetyczne:)
Pozdrawiam:)

isia222

isia222 2011-11-04

wyglądajha rewelacyjnie!!! bardzo podoba mi się ten pomysł

danwi66

danwi66 2011-11-04

szpinak jest pyszny:)...więc i kopertki pyszniutkie;)

lila08

lila08 2011-11-04

z ciasta francuskiego robię z pieczarkami ale Twój pomysł świetny :)))
pozdrowionka,miłego popołudnia:)))

o40na

o40na 2011-11-04

To musi być pycha :))

yoker

yoker 2011-11-04

http://belchatow.naszemiasto.pl/artykul/1060709,pokaz-swojego-pupila-w-naszej-galerii-superzwierzak-czekamy-na-fotografie-yoker-ma-3-lata-mieszka-w-belchatowie-uwielbia-wode-i,galeria,1447487,id,t,tm,zid.html



PROSIMY O GŁOSIK NA YOKERA .PLEBISCYT JESZCZE TRWA
Z GÓRY DZIĘKUJEMY...

WITAM MILUTKO , POZDRAWIAM CIEPLUTKO ,ŻYCZĄC KOLOROWYCH SNÓW ....
ŚWIETNIE POKAZANA FOTKA .....

jadtan

jadtan 2011-11-04

Wygląda apetycznie, muszę się skusić i zrobić w wolnej chwili :)

mania45

mania45 2011-11-04

Spokojnej nocki :)))
Miłego weekendu :))))

hbabik

hbabik 2011-11-04

PYCHOTKA.....POCZĘSTOWAŁAM SIĘ ...DZIĘKUJĘ SĄ PYSZNE.

kris13

kris13 2011-11-04

jak ze szpinakiem to ja! to ja!!!

danka1

danka1 2011-11-06

robiłam już podobne tylko z innym nadzieniem

hankag

hankag 2011-11-06

Pychota...zrobiłam je i barszczyk...nie zdążyłam nawet zrobić zdjęcia,bo znikały błyskawicznie.Dobrze,że się podzieliłaś przepisem:)
to będzie następne moje ulubione jedzonko.Buziaczki:+

czakink

czakink 2011-11-08

uwiekbiam takie jak są gorące wpadłabym ale pewnie już przestygły......

lalaida

lalaida 2012-01-19

a ja dodaje do tego jeszcze wedzonego lososia , jak mi sie uda kupic scinki z lososia pakowane po pol kilo :) smakuje rewwelacyjnie :)

dodaj komentarz

kolejne >