Tradycyjnie po weekendzie przegląd lodówki.
coś się przesmażyło, coś blanszowało, coś udusiło i tak wygląda efekt końcowy.
A do tego obowiązkowo....a nie powiem co ;))) Jak myślicie, co było dodatkiem do tego dania?
Składniki:
30 dag penne ugotowanego al dente
1 puszka pomidorów
1 czerwona, świeża papryka
25-30 dag szynki lub innej chudej wędliny
5 dag wędzonego boczku
1 mała cebulka
1 blanszowany brokuł, pocięty na różyczki
3 pomidory świeże, sparzone, bez skórki
200 ml śmietany, zioła prowansalskie, sól
starty żółty ser - ilość wg uznania
Paprykę umyć, pokroić w paski, poddusić kilka minut razem z pomidorami z puszki, doprawić solą i ziołami prowansalskimi. Przestudzić.
Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać pokrojoną w słupki szynkę, oraz cebulkę pokrojoną w kostkę. Przesmażyć, przestudzić.
Makaron ugotować al dente, brokuły blanszować 3 min w osolonej wodzie, pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę.
Ser zetrzeć na dużych oczkach.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Na dno wyłożyć połowę masy pomidorowo-paprykowej. Na to 1/2 część makaronu. Następnie przesmażoną szyneczkę, posypać cienko startym serem. Wyłożyć kolejną część makaronu (1/2), wyłożyć resztę masy pomidorowo-paprykowej. Na to ułożyć różyczki brokuła. Pomidory pokroić w plasterki, położyć na brokułach.
Śmietanę wymieszać z ziołami prowansalskimi-1 łyżeczka, dodać nieco startego sera, posolić, wymieszać, zalać przygotowaną zapiekankę. Na wierzch dać starty żółty ser.
Zapiekać 15 min pod przykryciem oraz 15 min.po odkryciu zapiekanki. Temp. 180 st.C.
Ja pod koniec zapiekania włączam termoobieg, żeby ser się zarumienił.
dodane na fotoforum:
lila25 2011-02-22
lampka czerwonego wina ?
brego 2011-02-22
...piwko Beatko...piwko :)))...super smacznie wygląda...:)))...pozdrawiam serdecznie wieczorkiem :)))
malako 2011-02-22
taka czy nie taka ale wygląda smacznie , Brego ma rację piwko do tego i zabawa do rana :))
danka1 2011-02-22
Może być i taka sobie byle smaczna.
moro76 2011-02-22
matko i córko.....niaaaaaaaaaaaaaaaam ;)
Rozumiem,że "taka sobie"to tylko nazwa,
bo jeśli smakuje,jak wygląda to 21.35 a ja pruję do kuchni... ;D
iwanka1 2011-02-22
U mnie w lodówce same pustki mój dorastający syn opróżnia na bieżąco i trochę mnie to denerwuje ale co zrobić, wyrośnie kiedyś.
beata3 2011-02-23
DZIEŃ DOBRY!
Dzień zaczyna się od świtu.
Miłość od spojrzenia,
a ja zaczynam dzionek od gorącego pozdrowienia
Miłego i wesołego dnia
sun10 2011-02-23
oj...z pewnością nie jest taka sobie....zaraz wpadnę na kawałek!!
kjaniec5 2011-02-23
Ale TY czarujesz ... a ja na diecie:)))
Pozdrawiam.
Zawsze coś fajnego można znależć u Ciebie.
Dziękuję i pozdrawiam.