Danie z Wigilii - kapuśniaczki krucho-drożdżowe

Danie z Wigilii - kapuśniaczki krucho-drożdżowe

Kapuśniaczki - przepis na około 30 sztuk
przepis marco45

Ciasto:
0,5 kg mąki, 4 dag drożdży, 1 jajko
1 i 1/3 szklanka mleka ( gdy ciasto będzie zbyt twarde dodać nieco wody, jak za luźne- dosypać nieco mąki), 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, 15 dag margaryny lub masła roślinnego, łyżka cukru, sól do smaku
gałka muszkatołowa (według uznania do smaku- starta)
1 jajko do smarowania kapuśniaczków

Nadzienie:
0,5 kg kapusty kiszonej - najlepiej z własnej produkcji,cebula według uznania,
4 dag masła, pieprz,kminek według uznania

Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżka mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozczyn włożyć do pozostałej mąki, dodać śmietanę, jajko, sól, gałkę muszkatołową. Wymieszać wszystko razem i dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.

Kapustę ugotować w malej ilości wody, lekko odcisnąć na sicie i posiekać na stolnicy nożem. Podsmażyć na maśle cebulę. Do tego włożyć kapustę,dodać pieprz, kminek. Całość zasmażyć i doprawić do smaku.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę w dwóch porcjach. Rozwałkować na grubość około 3-5 mm i wykrawać kwadraciki o wielkości 9 cm. Nakładać kapustę na kwadraciki -1 łyżeczkę. Składać w koperty. Zostawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajko i każdego kapuśniaczka smarować. Wstawić do piekarnika w temp około 180 stopni i piec około 20 min.

dodane na fotoforum:

ircia61

ircia61 2010-12-27

Bardzo apetyczne.....pozdrawiam :))

jeanne

jeanne 2010-12-27

... achhh te kapuśniaczki , bosko wyglądają ... i chyba gdzieś widziałam u Ciebie przepisik !!!

brego

brego 2010-12-27

...uwielbiam :)))

kris13

kris13 2010-12-27

Kapuśniaczki_pyszota !!!!!!!!!!

lila25

lila25 2010-12-28

jestem straszny antytalent w takich krucho-drozdzowych wypiekach ale sprobuje bo tak apetycznie wygladaja te kapusniaczki , jestem kapusciara ;-) zawsze mam ochote na kapustke ;-)

lafii

lafii 2010-12-30

:)))))

dodaj komentarz

kolejne >