Nadziane to to szpinakiem i serem pleśniowym. Wiem,że część osób nie lubi ani tego, ani tego, ale...na prawdę świetnie smakują, szczególnie w połączeniu z barszczykiem.
1 paczka świeżego szpinaku-20 dag, 1 mała cebula, 1 spory ząbek czosnku, ok.10 dag pleśniowego sera typu rokpol, sól, pieprz, 2 łyżki masła oraz 1 opakowanie ciasta francuskiego-30 dag.
Szpinak umyć, osączyć. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić pokrojoną dość drobno cebulę, osolić. Wrzucić szpinak, przemieszać. Dusić pod przykryciem ok. 6-7 minut. Dać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Na koniec dodać pokruszony ser. Całość wymieszać, żeby papka była jednolita. Przestudzić.
Na ciasto francuskie nałożyć farsz, zrolować, pokroić w 2 cm kawałki. Piec w temperaturze 200st. C ok.15 min.
maxmen 2010-09-24
No jeśli szpinak i ser pleśniowy to ja jestem pierwszy do tego dania. :)))
Do tego jeszcze czerwony barszczyki udaję się w smaczną podróż...:)))
ewita68 2010-09-24
Ja uwielbiam, ale nie robię, bo u mnie nikt w domu by tego nie ruszył, więc wybieram się do Ciebie na pyszne jedzenie ;))
stasia8 2010-09-24
Wyglądają apetycznie...to prawda nie wszyscy lubią ale ja bardzo chętnie się poczęstuję chociaż wirtualnie...Pozdrawiam...miłego popołudnia:)))
brego 2010-09-24
...nie wytrzymam...czas jednak na kolację...:)))))))))
...super...:)))
betaww 2010-09-24
Ale jak wytłumaczyć mojemu mężowi ,ze ciasto francuskie jest smaczne........Pozdrawiam....***
abc75 2010-09-25
ja bardzo chętnie......a co do rybki to wyślę następnym razem ,bo tę już zjedliśmy ;((( ok?