Fotka zupełnie nieciekawa, ale zupa pycha!
Od kogoś dostałam ten przepis, nie pamiętam od kogo także powiem, że...
PRZEPIS ZAPOŻYCZONY
Na klopsiki:
0,5 kg mielonego mięsa
1 czerstwa bułka, mleko,1 roztrzepane jajko, przyprawy wg uznania.
Na zupę:
1 duża marchew lub 2 mniejsze
por- cały
20-30 dag małych pieczarek
3-4 kremowe serki topione ( te w formie kiełbasek są świetne, dobrze się rozpuszczają w zupie)
ok.100 ml słodkiej śmietany
2 łyżki mąki
sporo posiekanego koperku( może być suszony)
2-3 kostki rosołowe- dowolne ( ja daję wołowe Knorr)
ok.2 litrów wody
groszek ptysiowy lub grzanki
z przypraw: sól,sproszkowana słodka papryka, pieprz, liść laurowy.
Z mięsa przygotować masę jak na kotlety mielone, uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
Zagotować wodę, dodać kostki rosołowe, do wrzącej wody wrzucić pulpecki, gotować ok.10 min. Dodać pokrojoną w słupki marchew, zieloną i białą część pora pokrojoną w pół plasterki, obrane i pokrojone pieczarki. Dodać liść laurowy, dosolić wywar, dodać do smaku pieprz i paprykę. Gotować kilka minut 7-10.
Dodać serki topione, dokładnie rozpuścić w wywarze,rozprowadzić mąkę w małej ilości wody, dodać do zupy, wlać śmietanę. Całość zagotować, doprawić do smaku. Wsypać posiekany koperek, przemieszać.
Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
dodane na fotoforum:
alfreda 2010-08-09
MIŁEGO PONIEDZIAŁKU
brego 2010-08-09
...witaj Beatko...pyszności serwujesz jak zwykle...:)))...pozdrawiam serdecznie...:)))
violinka 2010-08-09
swietny przepis napewno skorzystam pozdrawiam
kot54 2010-08-09
SMACZNA JEST......CZUJĘ PO PRZEPISIE......:))))))
asia57 2010-08-09
JEZU ILE KALORII NA JEDNYM TALERZU I ILE CHOLESTEROLU ale też tak kiedys jadłam hahaha
budrys3 2010-08-28
tu jest tak pysznie, że zostaję :)