schab zapiekany z młodymi warzywami (marchew, kalarepa, cebulka) pod kołderką z sera i ziół prowansalskich
Składniki:
*8 dość cienko rozbitych kotletów schabowych
*3 młode średnie marchewki
*1 spora kalarepka
*2 cebule
*mały słoiczek majonezu
* 30 dag żółtego sera
*sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Schabowe rozbić tłuczkiem, w miarę cienko, osolić i popieprzyć. Marchew, cebulę, kalarepkę obrać, pokroić w cienkie plasterki.
W naczyniu ułożyć warstwami:
~warzywa, zioła prowansalskie, mięso, 2-3 łyżki majonezu- rozsmarować na mięsie;
~warzywa, zioła prowansalskie, mięso, 2-3 łyżki majonezu- rozsmarować na mięsie;
~ warzywa, zioła prowansalskie
Następnie posypać całość tartym serem . Nakryć naczynie. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec ok 90 min. Odkryć, zapiekać jeszcze 30 min. To mięsko smakuje również jako przekąska, bez ziemniaków, ryżu etc.
Życzę smacznego!
dodane na fotoforum:
maxmen 2010-06-12
Oj.... jak zapiekane z serem to ja bardzo chętnie...:)))
janka69 2010-06-12
smaczniutki obiadek )
✿.("♥").Cieplutko("♥")
✿*•.¸¸.•*✿✿*•.•*✿
⋰✬("♥")⋰✬(.pozdrawiam"♥")
✿*•.¸¸.•*✿.ღ.•*✿.ღ.•*✿.
ala25ma 2010-06-12
♥ ... Witam ♥♥ .... Miłej, spokojnej ... i pięknej SOBOTY CZERWCOWEJ ... serdecznie życzę :)) ♥♥♥♥