Zbieram tarninę dojrzałą .

Zbieram tarninę dojrzałą .

Owoce tarniny są jadalne i mają charakterystyczny, kwaśny smak. Po pierwszych przymrozkach nabierają jednak większej smakowitości. Ponadto są bogate w dużą ilość węglowodanów, pektyn, glikozydów, garbników, antocyjanów, zawierają witaminę C, kwasy organiczne oraz beta-karoten.

Nie należy spożywać pestek znajdujących się w owocach tarniny, ponieważ są trujące i cierpkie w smaku. Zjedzenie tych nasion w małej ilości prowadzi do zatrucia. Większa ilość pestek może natomiast wywołać porażenie ośrodka oddechowego, co w konsekwencji może skończyć się nawet śmiercią.

2. Szedrokie zastosowanie w ziołolecznictwie
Tarnina ma szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. W tym celu wykorzystywane są owoce, kora oraz kwiaty tego krzewu.

Dzięki właściwościom leczniczym tarniny usprawnia ona procesy trawienia oraz pomaga zwalczać wzdęcia. Ze względu na łagodne działanie przeczyszczające owoców tarniny, uzyskiwane z nich soki stosowane są w leczeniu zaparć, jako lekarstwo na biegunkę oraz jako suplement wspomagający układ odpornościowy.

Osoby cierpiące na częsty ból gardła lub zapalnie dziąseł powinny przepłukać jamę ustną świeżo przygotowaną i schłodzoną herbatą z tarniny. Działanie przeciwzapalne i antyseptyczne – gwarantowane. Z drugiej strony – taki napar utrzymany w temperaturze pokojowej pomaga leczyć zapalenie migdałków i zapalenie krtani.

Tarnina tradycyjnie sprawdza się w problemach z układem moczowym, ze względu na właściwości moczopędne krzewu. Kiedy pojawia się problem z dużymi kamieniami nerkowymi, tarnina w formie herbaty pomaga je rozpuszczać lub wypłukiwać z organizmu.

Preparaty ziołowe zawierające kwiaty tarniny sprawdzają się w problemach z górnymi drogami oddechowymi. Dzięki właściwościom wykrztuśnym tarnina może być wykorzystywana w łagodzeniu przeziębienia i kaszlu, a nawet w zbiciu gorączki.

Inne korzyści zdrowotne, jakie daje nam tarnina to: łagodzenie zmęczenia, leczenie bezsenności oraz zmniejszenie objawów menopauzy.

Tarnina stosowana jest także w pielęgnacji skóry. Kosmetykiem z dodatkiem śliw jest tonik mający właściwości ściągające. Oznaki starzenia i rozstępy uleczysz również olejami pozyskiwanymi z tarniny.

3. Różne postacie tarniny w przetworach
Owoce tarniny są czesto używane do przyrządzania dżemów, galaretek i innych słodkich przetworów. Z drugiej strony kwiaty znajdujące się na krzewie można skrystalizować i uzyskać z nich cukier.

Największą popularnością w kuchni, cieszy się jednak sok i nalewka. Przygotowanie przetworów z tarniny jest doskonałym sposobem na przedłużenie wartościowych właściwości i smaku śliwek na dłużej.

Sok z tarniny jest najczęściej wykonywanym przetworem. By go wykonać, umyte owoce zalewa się gorącą wodą, po czym zostawia w garnku na parę godzin. Po tym czasie należy zagotować wodę jeszcze trzykrotnie, aż stanie się ona mocno bordowa, bo owoce wypuszczą sok. Podczas ostatniego gotowania trzeba dodać 3 szklanki cukru. Tak przygotowany napój może być zapasteryzowany w butelkach i słoikach.

Do zrobienia nalewki z tarniny potrzebujemy zaś owoców, cukru, miodu, goździków i spirytusu. Należy umyć śliwki i pozbawić je pestek. Następnie owoce trzeba zalać alkoholem i dodać pozostałe składniki. Taką mieszankę przechowuje w pomieszczeniu o ciepłej temperaturze aż do wiosny.

Wiosną należy przefiltrować nalewkę z tarniny i przelać ją do butelek, po czym postawić je w chłodnym i ciemnym miejscu.