BABKA MARMURKOWA

BABKA MARMURKOWA

NA FOTCE NIE WIDAĆ,ALE ONA JESZCZE PAROWAŁA PRZY KROJENIU,BO DOPIERO WYJĘŁAM JĄ Z PIEKARNIKA,ALE JUŻ MUSIELIŚMY SIĘ NIĄ DELEKTOWAĆ Z MĘŻEM,BO TO JEGO ULUBIONA BABKA

BABKA MARMURKOWA – ŁACIATA

5 jaj
35 dkg cukru
250 gr tłuszczu(maso lub margaryna) nierozpuszczonej
około 300 ml mleka(może tez być słodka śmietana)
50 dkg mąki
1 mały proszek do pieczenia
1 cukier waniliowy
3 łyżki kakao

Tłuszcz ubić z 4 żółtkami i 1 całym jajkiem oraz z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać i powoli dodawać letnie mleko. Na koniec ubita pianę z 4 białek, wymieszać i 3/4 ciasta wylać do foremek. Do 1/4 ciasta dodać kakao i troszkę mleka(do wymieszania kakao) i to wyłożyć na jasne ciasto. Piec około 35-40 min(w zależności od pieca).

dodane na fotoforum: