Dzień dobry :)

Dzień dobry :)

Kiełki fasoli andzuki
Małe czerwone fasolki adzuki (Vigna angularis), nazywane czasami czerwoną soją, są powszechnie stosowane w kuchni azjatyckiej, skąd się wywodzą. Zawierają ok. 25% białka i wszystkie aminokwasy (w tym duże ilości lizyny), poza tryptofanem. Są wyjątkowo bogate w żelazo, wapń, oraz niacynę (wit. B3). Kiełki adzuki są szczególnie polecane przy chorobach trzustki i nerek. Są doskonałym źródłem kwasu foliowego (wit. B9).

W smaku fasolka adzuki jest podobna do fasolki mung i mogą one być stosowane alternatywnie.

beabar2

beabar2 2012-04-02

Zdaje sie ze juz prawie jestem przekonana do kielkow: musze sprobowac.

mform

mform 2012-04-02

..zapewniam cie haniu ze z nieco wiekszej dali efeky bylby jeszcze lepszy..-))wierzysz mi..prawda..?-)

kedil

kedil 2012-04-02

Cenna ze względu na doświadczenie próba makro.
Największym problemem przy tego typu fotkach jest głębia ostrości / bardzo mała/ i oświetlenie / najczęściej za słabe/
Na tej fotce tylko fasolka w środku/ troszkę zasłonięta/ jest ostra. Reszta w przedziale ostrości nie zmieściła się.
W takiej sytuacji są trzy rozwiązania ;
1. Zdjęcie robi się z większej odległości / na możliwie cyfrowo dużej przysłonie/ , a później obcina / kadruje/ .Sposób najłatwiejszy
2. Robi się kilka zdjęć o ostrych poszczególnych partiach , a później wszystko składa do jednej fotki. Potrzebny program , umiejętności nie.
3.Jak w pkt2 ale wycina się z każdej fotki fragmenty ostre i składa w jedno zdjęcie. Potrzebny program i umiejętności.

dodaj komentarz

kolejne >