Owoce mango o wybornym,soczystym i aromatycznym smaku zawieraja wiele mineralow (blonnik,bialka,potas,magnez oraz duza zawartosc witaminy C)Uzywane w kuchni do mies,salatek i deserow.Moga dzialac alergicznie.
Owoce awokado ze wzgledu na duza zawartosc tluszczu (18-30%)nazywane sa owocami maslanymi.Dlatego tez sa wykorzystywane bardziej w kuchni.Robi sie z nich salatki,faszeruje jajka lub tez zwyczajnie jako dodatek do kanapki.Owoce te znane pod nazwa "palta" pochodza z Ameryki Lacinskiej.
Faszerowane jajka z awokado;
-6jaj na twardo
-owoc awokado zmiazdzyc widelcem
-pokroic mala cebulke
-majonez
-musztarda
-cytryna
-chile
-wyjac zoltka z jajek
Wymieszac wszystkie skladniki widelcem,skropic do smaku cytryna,posolic i nadziac szprycka bialka.Na wierzch mozna polozyc do dekoracji i smaku kawalki sledzika.