wg.przepisu Kamilo........ona też ma super przepisy
Ciasto biszkoptowe:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa pomarańczowa:
4 szklanki soku pomarańczowego
1/2 szklanki cukru
2 budynie waniliowe
Masa śmietankowa:
1/2 szklanki mleka
1/2 litra kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 łyka żelatyny
Polewa czekoladowa do dekoracji
Czas
pieczenia: Biszkopt ok 30 min w 180 stopniach
Biszkopt:
Całe jajka z cukrem i szczyptą soli ubijamy na parze aż masa znacznie zwiększy swoją objętość i będzie gęsta (ok 15-20 min ubijania). Łączymy razem mąki i proszek. Ciasto odstawiamy z nad naczynia z parą. Przesiewamy mąki i delikatnie łączymy je z ciastem mieszając drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki i wstawiamy do piekarnika. Po upieczeniu studzimy.
Masa pomarańczowa:
3,5 szklanki soku pomarańczowego zagotować z cukrem. W 1/2 szklanki soku rozmącić budynie i wlać do gotującego się soku. Chwilę pogotować i wyłożyć na biszkopt. Ostudzić
Masa śmietankowa:
Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem dodać mleko z żelatyną. Wyłożyć na przestudzoną masę pomarańczową. Schłodzić
Ja biszkopt robiłam tradycyjnie nie na parze i też się udał
zamiast soku pomarańczowego można zrobić na kubusiu...też masa dobra
dodane na fotoforum:
beata1 2009-01-27
...*•-•* ..)
……. .•* Dzień Dobry! (**)
…. .•* ........ .•*¯¯*•.
….( ……. .•*,•*¯*×...)
….*•.¸_¸.•* ..*•.¸_¸.•*
*``♥´´*_______
______*``♥´´*
**¦*Czas szybko leci,.'*
*'.,Pogoda się zmienia,.'¦
,.'¦,A ja przesyłam ,.'**
'.,*Cieplutkie pozdrowienia