Góry Pieprzowe

Góry Pieprzowe

PRODUKCJA BRZOSKWIŃ I MORELI W REGIONIE SANDOMIERSKIM
Adam Fura

Pierwsze sady morelowe w regionie sandomierskim założyli cystersi na początku XII wieku. Prócz moreli, uprawiali oni śliwy i winorośl. Z biegiem czasu gospodarnych zakonników z Koprzywnicy zaczęli naśladować okoliczni rycerze, później plantacje te otaczały okoliczne dwory szlacheckie, by w końcu trafić do gospodarstw chłopskich. Na przełomie XIX i XX wieku w wielu z nich produkowane morele i śliwki suszono, a następnie sprzedawano na okolicznych jarmarkach. Zupełnie inaczej przedstawia się historia uprawy brzoskwiń. Jest to jeden z najmłodszych gatunków w tym regionie. Pierwsze sady zostały założone przed 25 laty. Do prekursorów uprawy tego gatunku należeli Felicjan Gołębiewski z Pęchowa w gminie Klimontów i Henryk Zdyb wieloletni dyrektor Sadowniczego Zakładu Doświadczalnego w Lipowej. Intensywne nasadzenia brzoskwini zakładane są dopiero od około 10 lat.

dodane na fotoforum: