Sandomierski smakołyk siedzi na gałęzi

Sandomierski smakołyk siedzi na gałęzi

.
Morela
Morele - opis owocu, jego rodzaje, odmiany. Składniki i wartości odżywcze, witaminy, minerały, kalorie.

morela Wiadomo, że morele były już uprawiane przez Chińczyków blisko 400 lat przed narodzeniem Chrystysa. Natomiast w I wieku naszej ery w Armenii odkrył je waleczny Aleksander Wielki, a następnie przywiózł je do Grecji.
Do XVIII wieku uważano morele za rodzaj brzoskwini.

Morele są tak samo smaczne jak i zdrowe, spożycie 150 g surowych moreli pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę A.

Część jadalna w moreli, poza miąższem jest także środek dojrzałej pestki, który można wykorzystać jako substytut gorzkiego migdała. Jako, iż pestki te zawierają sporo amygdaliny, nie należy ich spożywać w zbyt dużych ilościach.

dodane na fotoforum:

winiarz

winiarz 2011-07-11

Pół królestwa za koszyk moreli !!!!!!!!!!!! :)))))

dodaj komentarz

kolejne >