Gotuję dzień wcześniej zalewę z octu, wody, cukru i cebuli, z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego.Do przestudzonej zalewy wkładam wymoczone wcześniej i pokrojone na kawałki matiasy.
Przed podaniem dodaję śmietanę.
Do tego ziemniaczki ze skwareczkami i odpływam :)
Jest to uproszczona forma, bo w oryginale powinien byc śledź z beczki z mleczem, ale nie zawsze go można kupić.Poza tym trzeba czekać kilka dni, a tu tylko 24 godziny :)
dodane na fotoforum:
fullek 2012-02-03
Pychota !!!
maxmen 2012-02-03
Śledzika robię podobnie, a jeśli śledzik w śmietanie to tylko z ziemniakami.
Ziemniaczki w mundurkach i oczywiście bez skwarków, bo skwareczki to mięsko a to danie ma być postne (bezmięsne)... :)))
Podaję ze świeżym masłem.
PYCHOTA. :)
marth 2012-02-03
Nie odpływaj! To jest śledzi zajęcie!
Merci, Guniu, za "ziemniaczane" zdjęcie,
bo jo jest kartoflorz fest,
zjem zawsze ile ich jest! :)
pantoja 2012-02-03
Zapomniałam, że piątek, zjadłam żurek na białej kiełbasie z twoimi ziemniakami....dobry był:)
etta32 2012-02-03
Guniu, uproszczona forma, to śledź ze sklepu rybnego albo inne rolmopsy;)
Twoje to już jest wypas:)