Piątkowy śledzik

Piątkowy śledzik

Gotuję dzień wcześniej zalewę z octu, wody, cukru i cebuli, z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego.Do przestudzonej zalewy wkładam wymoczone wcześniej i pokrojone na kawałki matiasy.
Przed podaniem dodaję śmietanę.
Do tego ziemniaczki ze skwareczkami i odpływam :)
Jest to uproszczona forma, bo w oryginale powinien byc śledź z beczki z mleczem, ale nie zawsze go można kupić.Poza tym trzeba czekać kilka dni, a tu tylko 24 godziny :)

dodane na fotoforum:

elap6

elap6 2012-02-03

Też mam dzisiaj śledzia, ale innego....babcia robila...Twój chyba lepszy :-)))

guniu72

guniu72 2012-02-03

A próbowałaś już babcinego?

zoltar

zoltar 2012-02-03

Oj pyszniutko wygląda!!!

fullek

fullek 2012-02-03

Pychota !!!

maxmen

maxmen 2012-02-03

Śledzika robię podobnie, a jeśli śledzik w śmietanie to tylko z ziemniakami.
Ziemniaczki w mundurkach i oczywiście bez skwarków, bo skwareczki to mięsko a to danie ma być postne (bezmięsne)... :)))
Podaję ze świeżym masłem.
PYCHOTA. :)

annaku

annaku 2012-02-03

dla mnie pychotka :)
gorzej z resztą :(

sulika

sulika 2012-02-03

e tam, wystarczy, że poleży w sosie z mlecza parę godzin - oczywiście wymoczony

siwek68

siwek68 2012-02-03

mmmmm, śledzik...i znowu ten koperek!

marth

marth 2012-02-03

Nie odpływaj! To jest śledzi zajęcie!
Merci, Guniu, za "ziemniaczane" zdjęcie,
bo jo jest kartoflorz fest,
zjem zawsze ile ich jest! :)

pantoja

pantoja 2012-02-03

Zapomniałam, że piątek, zjadłam żurek na białej kiełbasie z twoimi ziemniakami....dobry był:)

etta32

etta32 2012-02-03

Guniu, uproszczona forma, to śledź ze sklepu rybnego albo inne rolmopsy;)
Twoje to już jest wypas:)

dodaj komentarz

kolejne >