CORAZ BLIŻEJ ŚWIĘTA :))

CORAZ BLIŻEJ ŚWIĘTA :))

CIACHO Z PRZEPISU JAGODY :))
No to zostawiam to zdjęcie skoro się podoba :)))

kilsyth

kilsyth 2010-12-12

A gdzie przepis

jagodaa

jagodaa 2010-12-12

jesli smakuje tak jak wyglada? piekne, cieszę się, że Ci fajnie wyszło, a czy pisalam, że do masy makowej możesz wlać prawdziwy rum? taki mocny % ! albo nasączyć biszkopt jak do tortu

gosia48

gosia48 2010-12-12

ale pysznie wygląda:)

alusia0

alusia0 2010-12-12

....dziękuje za gratulacje....
....miłej niedzieli....

gulaki

gulaki 2010-12-12

Nie nie pisałaś :)) Dobrze wiedzieć lubię rum :))

aniajaw

aniajaw 2010-12-12

Witam cieplutko w śnieżną niedzielę :) Życzę dużo radości i uśmiechu na cały dzień. Serdecznie pozdrawiam :)

aishahm

aishahm 2010-12-12

Wygląda pysznie :)

blondi0

blondi0 2010-12-12

Ale apetyczne mniam mniam :)

harutki

harutki 2010-12-12

a czemu tymczasowe? Warto takie smakowitości zostawiać :) Wyszło super

atiseti

atiseti 2010-12-12

no właśnie .... dlaczego Wy wyrzucacie taki smakowitości !!!!
przepis u jagody pewnie też tymczasowy .....
a powinien być ponadczasowy !!!!!

umila

umila 2010-12-12

bardzo smacznie wygląda...pozdrawiam :)

mamba42

mamba42 2010-12-13

mniammmm :-)

jagodaa

jagodaa 2010-12-13

Upiecz biszkopt z 4 jajek, ostudzic i przekroić.
masa makowa
50 dag maku
1 szklanka cukru (ja dodaję jeszcze ok 0,5 szklanki miodu)
25 dag masła
4 całe jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
zapach + duuuuuuuuuzo bakali
Mak zalac goracą wodą, chwile gotować, odcedzic i przez maszynke 2-3 razy.
Ja kupuje mak mielony i robie to samo, ale na mleku i w mniejszej ilości niż woda.
Kama szaleje jak coś mielę w maszynce elek. i dlatego unikam takch czynności.
Do maku dodac cale jajka, cukier, zapach , mąkę, wymieszac.
W osobnym garnku, raczej z grubym dnem , rozpuścić masło i na takie gotujące się wyłożyć masę makową. Chwilę smażyć, ma być całość gorąca.
Tą gorącą masę nałożyć na biszkopt, przykryć drugą częścią.
Górę ciasta polac polewą czekoladową i obsypac bakaliami a na nie esy- floresy lukru bialego.
Mozna też bakalie wymieszac z masą makową, a górę jak lubisz.
Osobiście wolę i robię bakalie na górę.Są to orzechy, sk

jagodaa

jagodaa 2010-12-13

Osobiście wolę i robię bakalie na górę.Są to orzechy, skórka pomarańczowa kandyzowana, rodzynki, morele, śliwki suszone. Co chcesz i co lubisz.
Ciasto jest łatwe, pyszne i zawsze się udaje, no i jest trochę inne. Do maku możesz dodac dobrego rumu, a możesz też lekko nasaczyc sam biszkopt.

gulaki

gulaki 2010-12-13

No i macie przepis :)))
Dziękuję Jagodo za wklejenie przepisu :)))))

gotujmy

gotujmy 2010-12-13

Cudne foto .... kubki smakowe zostały poruszone !!!!

harutki

harutki 2010-12-14

a można wykorzystać gotową masę makową, czyli iść po tak zwanej najmniejszej linii oporu?? :P Ostatnio z piranią czasu brak, a ciasto kusi i nęci...

gulaki

gulaki 2010-12-14

Pewnie , że można :)))
Polecam tę z " Bakalland "

dodaj komentarz

kolejne >