CIACHO Z PRZEPISU JAGODY :))
No to zostawiam to zdjęcie skoro się podoba :)))
jagodaa 2010-12-12
jesli smakuje tak jak wyglada? piekne, cieszę się, że Ci fajnie wyszło, a czy pisalam, że do masy makowej możesz wlać prawdziwy rum? taki mocny % ! albo nasączyć biszkopt jak do tortu
aniajaw 2010-12-12
Witam cieplutko w śnieżną niedzielę :) Życzę dużo radości i uśmiechu na cały dzień. Serdecznie pozdrawiam :)
blondi0 2010-12-12
Ale apetyczne mniam mniam :)
harutki 2010-12-12
a czemu tymczasowe? Warto takie smakowitości zostawiać :) Wyszło super
atiseti 2010-12-12
no właśnie .... dlaczego Wy wyrzucacie taki smakowitości !!!!
przepis u jagody pewnie też tymczasowy .....
a powinien być ponadczasowy !!!!!
jagodaa 2010-12-13
Upiecz biszkopt z 4 jajek, ostudzic i przekroić.
masa makowa
50 dag maku
1 szklanka cukru (ja dodaję jeszcze ok 0,5 szklanki miodu)
25 dag masła
4 całe jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
zapach + duuuuuuuuuzo bakali
Mak zalac goracą wodą, chwile gotować, odcedzic i przez maszynke 2-3 razy.
Ja kupuje mak mielony i robie to samo, ale na mleku i w mniejszej ilości niż woda.
Kama szaleje jak coś mielę w maszynce elek. i dlatego unikam takch czynności.
Do maku dodac cale jajka, cukier, zapach , mąkę, wymieszac.
W osobnym garnku, raczej z grubym dnem , rozpuścić masło i na takie gotujące się wyłożyć masę makową. Chwilę smażyć, ma być całość gorąca.
Tą gorącą masę nałożyć na biszkopt, przykryć drugą częścią.
Górę ciasta polac polewą czekoladową i obsypac bakaliami a na nie esy- floresy lukru bialego.
Mozna też bakalie wymieszac z masą makową, a górę jak lubisz.
Osobiście wolę i robię bakalie na górę.Są to orzechy, sk
jagodaa 2010-12-13
Osobiście wolę i robię bakalie na górę.Są to orzechy, skórka pomarańczowa kandyzowana, rodzynki, morele, śliwki suszone. Co chcesz i co lubisz.
Ciasto jest łatwe, pyszne i zawsze się udaje, no i jest trochę inne. Do maku możesz dodac dobrego rumu, a możesz też lekko nasaczyc sam biszkopt.
gotujmy 2010-12-13
Cudne foto .... kubki smakowe zostały poruszone !!!!
harutki 2010-12-14
a można wykorzystać gotową masę makową, czyli iść po tak zwanej najmniejszej linii oporu?? :P Ostatnio z piranią czasu brak, a ciasto kusi i nęci...