Ogorki kiszone w innej postaci..

Ogorki kiszone w innej postaci..

..otaczane w ciescie i smazone w glebokim oleju..

Wymieszac razem:
1 jajko,
1 szklanke mleka lub maslanki,
1 lyzke stolowa maki,
1 lyzke Worcestershire sosu (cos na smak maggi),
...w to wrzucic pokrojone ogorki kiszone lub konserwowe (przepis jest na okolo 1 kg ogorkow). Odstawic na ok. 1/2 godziny.
W drugiej misce wymieszac:
3 szklanki maki, 3/4 lyzeczki soli, 3/4 lyzeczki pieprzu.

Ogorki wyjac z zalewy, otaczac maka (ta z II-giej miski), wrzucic z powrotem do zalewy i jeszcze raz do maki. Smazyc partiami w goracym (175 st C) oleju.
Pierwszy raz sprobowalam tego pare lat temu w restauracji jako przystawke i sama bylam zdziwiona, ze to mi posmakowalo. Warto sprobowac!

Mozna je tez zrobic "ostrzejsze" dodajac chii sos do marynaty, albo ostra papryke w proszku do maki..

dodane na fotoforum:

jaska15

jaska15 2011-05-31

Ciekawe danie, trzeba sprobowac.Witaj Grazynko,ja wstalam Ty spisz,tak sie mijamy w tym oddalonym Swiecie,u nas tez goraco i jeszcze suche powietrze,ale niz jeszcze gorzej na mnie dziala,wczoraj tez przesiedzialam ten upal w cieniu..pozdrawiam milo..pa.

terecha

terecha 2011-05-31

O ,jakaś nowośc...warta spróbowania....pozdrawiam Grażynko:)

evita

evita 2011-05-31

Zaskoczyłaś mnie, w takiej postaci?... nawet nie wiedziałam, że tak można zrobić... życzę Ci pięknego, słonecznego dnia... pozdrawiam...

roxa20

roxa20 2011-05-31

Miłego ,słonecznego dnia bo u mnie znowu pochmurno i deszczowo

kot54

kot54 2011-05-31

Oj kochana to ja bardzo proszę o przepis....:)))))
Pozdrawiam :)

maxmen

maxmen 2011-05-31

Ciekawe danie. :)
Pozdrawiam słonecznie. :)))

eriska5

eriska5 2011-05-31

OJ!!!takich jeszcze nie próbowałam...udanego dzionka życzę:))

jaska15

jaska15 2011-05-31

Witaj Grazynko,milo ze jestes...tez czekalismy na deszcz,nie trzeba podlewac,ale ten niz to znow nie ciekawy dla mnie,co gotowac bedziesz dzisiaj,przeciez u Ciebie pora obiadowa,buziaczki.

jaska15

jaska15 2011-05-31

re.gulasz to dobre...ja zaraz spac,tak czas plynie,jutro juz czerwiec...

maxmen

maxmen 2011-05-31

re.
jak piszesz że mam wypróbować, bo pasuje do piwa, to muszę to zrobić. :)
Ale poczekam na nasze polskie gruntowe ogórki, sam je ukiszę i wtedy zrobię....:)))
Pozdrawiam. :)

alland

alland 2011-05-31

Aż ciekawi mnie jak smakują:)

ewabara

ewabara 2011-05-31

Tak mnie zaciekawiło to połączenie,że koniecznie będę musiała je wypróbować.....Pozdrawiam serdecznie....:))

ewa52

ewa52 2011-06-01

widze,ze poludniowa kuchnia jest Twoja ulubiona;
i masz racje,komary jak koniki ,bo nie wszedzie jest sprejowane;

tajemna

tajemna 2011-06-01

Witam Cię pięknym słonkiem na niebie ....

albatro

albatro 2011-06-01

coś nie jestem przekonany

evita

evita 2011-06-01

słonecznego popołudnia, pozdrawiam...

ewa52

ewa52 2011-06-01

nie wybieram sie nigdzie,posadzilam ogorki i pomidory(troche pozno,ale bylo caly czas zimno i deszcze) i teraz trzeba podlewac..............pozdrawiam

galina1

galina1 2011-06-01

Coś takiego ,ja to 100 lat chyba do tyłu nigdy bym nie wpadła że taki moze być przepis.Pewnie to i dobre.

marjana

marjana 2011-06-01

Witaj Grażynko! Jak miło znowu skosztować Twoich wspaniałości kulinarnych...pozdrawiam Cię bardzo serdecznie :)

tesa31

tesa31 2011-06-02

Witam Grazynko...a to rewelacja,zaraz sprobuje jak smakuja i wykorzystam przepis.Pozdrawiam:))

wedwin6

wedwin6 2011-06-03

http://img40.imageshack.us/img40/7121/108us.gif
najpiękniejszym ze wszystkich darów jest każdy rozpoczynający się dzień
witam serdecznie zyczac duzo duzo słonka

agra8

agra8 2011-06-04

Dobry przepis, bo u nas przed "sezonem ogórkowym" afera ogórkowa i ciągle straszą colą:) A tu ogórki konserwowe mogą być zeszłoroczne:) Pozdrawiam serdecznie:)

pamela5

pamela5 2011-06-18

Ciekawe;-)) Muszę spróbowac:-)

teo29

teo29 2011-06-19

zaskakujące ale warte spróbowania :) pozdrawiam :)

dodaj komentarz

kolejne >