Uliczny carving w Mediolanie.
Carving, to tajlandzka sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach.
Bardzo szybko zdobywa również popularność i w naszym kraju, a praca przy nim jest rozwijaniem sztuki kulinarnej.
Ojczyzną dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi owocami i warzywami są kraje azjatyckie. Za kolebkę tej sztuki uważa się Tajlandię i kraje ościenne, także Japonię.
Pierwsze wzmianki o fantazyjnym wycinaniu warzyw i owoców pojawiły się w Chinach za czasów dynastii Tang w panującej w latach 618 - 907.
Obecnie w Tajlandii carving włączony jest w program zajęć szkolnych jako dziedzictwo narodowe wymagające propagowania i ochrony. Również z tego powodu przywiązuje się wagę do zachowania odrębności narodowej i dekoruje się potrawy tak, by stały się ciekawe i nietypowe.
źródło: https://www.carving.info.pl/
dodane na fotoforum:
dana02 2010-10-19
Świetna fotka, dziękuję za odwiedziny, pozdrawiam cieplutko i cudownego popołudnia życzę:)***
jodelka 2010-10-19
dzieki za wiadomości...zawsze podziwiam....cacuszka powstają..:))
miłej nocki Grażynko z cieplutkimi dla Ciebie..:))
graz5 2010-10-21
...te kwiaty naprawdę są z warzyw...?
mysliwa 2010-10-21
Piękne kwiaty wyczarowuje z warzyw. Ja po ślubie też się starałam kroić warzywa, do zupy, w równą kosteczkę ale do takiej perfekcji nie doszłam.
POZDRAWIAM