Śmietanowiec

Śmietanowiec

1 szklanka mleka,
1/2 szklanki cukru
2 lub 3 galaretki różnokolorowe,
0,5 l śmietany
2 pełne łyżki żelatyny,
około 0,5 szklanki wody.

Galaretki rozpuszczamy w około 1-1,5 szklanki wody, gdy wystygną przelewamy do głębokich talerzy i odstawiamy do stężenia.
W tym czasie przygotowujemy część śmietanową, gotujemy mleko z cukrem. Gdy się zagotuje odstawiamy do przestudzenia.
Wlewamy pół szklanki zimnej wody do małego rondelka i wsypujemy żelatynę, podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając aż do momentu gdy żelatyna zupełnie się rozpuści . Mieszamy ze śmietaną. Następnie łączymy z przestudzonym mlekiem.
Gdy galaretki stężeją ostrożnie wyjmujemy je z talerzy i kroimy w kostkę. Galaretki wrzucamy do tortownicy wyłożonej folia spożywczą i zalewamy masą śmietanową. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

dodane na fotoforum:

gotujmy

gotujmy 2010-03-24

Bajecznie kolorowe :0)))

o40na

o40na 2010-07-21

Kiedyś taki robiłam, przypomniałaś mi o nim :))))

dodaj komentarz

kolejne >