200g białej kuwertury
750ml śmietany
5 jajek
175g cukru
125 g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150g wiórek kokosowych
1 op.ok.18 szt.ciepłych lodów kokosowych(coco-cabana,nie muszą być są tylko do ozdoby).
Wykonanie.
Kuwerturę posiekać na kawałki,250 ml.śmietany podgrzać w rondlu,zdjąć i dodać kuwerturę rozpuścić i wystudzić.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.Białka ubic na sztywno,dodać cukier i dobrze wymieszać,później dodawać po jednym żółtku,na końcu obie mąki wymieszane z proszkiem.Ciasto wylać do formy.Piec w nagrzanym piekarniku 180 st. 35 min.Po upieczeniu wystudzić,przekroić biszkopt tak żeby były dwa placki jeden grubszy i cieńszy.Grubszy pokruszyć tylko nie za drobno,dodać 100g wiórek kokosowych i wymieszać.500ml śmietany ubić na sztywno,połowę dodać do pokruszonego biszkoptu,kuwerturę ubić ok.2 min. i dodać do masy biszkoptowej.Masę wyłożyć na cieńszy biszkopt formując kopiec,rozsmarować resztą śmietany,posypać kokosem i poukładać ciepłe lody,schłodzić w lodówce.
dodane na fotoforum:
isia222 2010-02-16
aki kokosowy biało-czarny, wygląda na pyszny, to poczekam na przepis:)
miłego ostatkowego wieczoru życzę i smacznego:)
emilka7 2010-02-16
Oj Grażynko...Jak Ty kusisz...Mniam...Jak ślicznie wygląda...Miłego wieczoru...Pozdrawiam:)
gotujmy 2010-02-16
Ale cudo !!!
Czekam na ten przepisik ;0)
gooja 2010-02-16
Ale super wygląda a smakuje pewnie jeszcze lepiej...;-D