ciasto drozdzowe ze sliwkami i jablkami

ciasto drozdzowe ze sliwkami i jablkami

Składniki na ciasto:

0,5 kg lub 0,6 kg mąki
1/2 kostki drożdży
1 jajko
6 łyżek cukru
szczypta soli
1 szklanka mleka
2-3 łyżki wody
3 łyżki masła roztopionego
Dowolne owoce

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe, 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąke, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.
Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ponownie zagnieść .
Ciasto rozwałkowac i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy.
Na wierzch ułożyć dowolne owoce, następnie posypać kruszonką , tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca , pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika na około 1 godzinę w 180 stopniach C.
Po upieczeniu, na lekko ostudzony placek polewamy lukier.

Kruszonka:

4 łyżki mąki
2 łyżki masła lub margaryny ( płynnej)
2 łyżki cukru pudru może być cukier kryształ
Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać , przesypując mąką.

dodane na fotoforum: