porcja degustacyjne:))) zrobiłam na próbę i danie wyszło nawet dobre.
# ziemniaki starte na drobnej tarce, odciśnięte. Dodałam tyle mąki aby można było zagnieść ciasto i uformować cienkie wałeczki, odcinać nożem na deseczce małe kluseczki i wrzucać na osolony wrzątek, gotować ok 10 min. Przesmażonym boczkiem polałam kluseczki posypane bryndzą.
W oryginalnym przepisie bryndzę miesza się ze śmietaną i całość miesza, ale to taka breja, więc ja zrobiłam po swojemu :))
dodane na fotoforum:
ibek47 2017-08-26
Ciekawe danie !
ewci1 2017-09-01
Takiej wersji jeszcze nie jadlam,ale w moim regionie robi sie podobne kluseczki z tartych ziemnakow i maki ,ale rzuca sie je lyzka na wrzaca wode i doprawia podobnie ale rowniez z ugotowna kiszona kapusta.....Twoje wygladaja bardzo apetcznie
(komentarze wyłączone)