Słowackie haluszki z bryndzą i boczkiem

Słowackie haluszki z bryndzą i boczkiem

porcja degustacyjne:))) zrobiłam na próbę i danie wyszło nawet dobre.
# ziemniaki starte na drobnej tarce, odciśnięte. Dodałam tyle mąki aby można było zagnieść ciasto i uformować cienkie wałeczki, odcinać nożem na deseczce małe kluseczki i wrzucać na osolony wrzątek, gotować ok 10 min. Przesmażonym boczkiem polałam kluseczki posypane bryndzą.
W oryginalnym przepisie bryndzę miesza się ze śmietaną i całość miesza, ale to taka breja, więc ja zrobiłam po swojemu :))

dodane na fotoforum:

ibek47

ibek47 2017-08-26

Ciekawe danie !

isia2

isia2 2017-08-26

jadłam , bardzo mi smakowały, ale sama nie robiłam

gigos7

gigos7 2017-08-26

Apetycznie :))
Serdecznie pozdrawiamy :)

astra40

astra40 2017-08-27

Pyszności!!!

piatal

piatal 2017-08-29

nie jadłem niestety,,,

kasztan

kasztan 2017-08-30

W kwestii mojego sosu, to nie lubie jeziorka na talerzu.

ewci1

ewci1 2017-09-01

Takiej wersji jeszcze nie jadlam,ale w moim regionie robi sie podobne kluseczki z tartych ziemnakow i maki ,ale rzuca sie je lyzka na wrzaca wode i doprawia podobnie ale rowniez z ugotowna kiszona kapusta.....Twoje wygladaja bardzo apetcznie

iwatoja

iwatoja 2017-11-08

I Twoja wersja jest chyba smaczniejsza od tej Słowackiej:)
Pozdrawiam:)))

(komentarze wyłączone)