tym razem zamiast powideł śliwkowych dałam brzoskwiniowe, piernik wyszedł wyśmienity...
1 jajko
1/2 szkl cukru.
1/2 słoika powideł śliwkowych
1i 1/2 szkl mąki
1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika (u mnie Kotany)
1 łyżeczka ciemnego kakao
1/2 szkla mleka zimnego
1/4 kostki masła lub 1/4 szkl oleju
Dowolne bakalie
Jajko ubić do białości z cukrem, następnie dodawać na przemian mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą do piernika, powidło, mleko - do wyczerpania składników , cały czas miksując. Na koniec wlać olej nie przerywając ubijania. Dodać bakalie , wymieszać łyżka, wylać do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika 180st i piec ok 45 min do suchego patyczka. Ciasto zawsze się udaje i jest bardzo proste w przygotowaniu.