Z cyklu wiem co jem....

Z cyklu wiem co jem....

kiełbasa domowa drobiowo-wieprzowa z ostrą papryką wędzoną. Mój eksperyment powiódł się - wędlinka przepyszna....

Aby zrobić domową wędlinę należy kupić osłonkę termokurczliwą
http://allegro.pl/oslonka-barierowa-fi-73-1szt-5m-niespodzianka-i6183206863.html
i termometr, który ułatwi nam parzenie naszej kiełbasy
http://allegro.pl/termometr-kuchenny-do-pieczenia-gotowania-0-250-c-i6184896033.html
Teraz już można przystąpić do pracy.
Tą kiełbasę zrobiłam z 1/2 kg filetów drobiowych i 1/2 kg karkówki wieprzowej. Filety zmieliłam przy użyciu sitka do mielenia tzw szarpaka (duże kawałki mięsa), karkówkę potraktowałam sitkiem nr 8. Do zmielonych mięs dodałam 18gr peklosoli, łyżeczkę pieprzu ziołowego, 2 łyżeczki żelatyny, 3 łyżeczki papryki ostrej wędzonej, 1/3 szklanki zimnej wody, wyrabiałam mięsa do momentu kleistości, tzn aż się mięso zaczyna kleić do rąk. Pocięłam osłonkę na odcinki 30cm i moczyłam je w letniej wodzie przez 20min. Po tym czasie jeden z końców osłonki zawiązałam mocno sznurkiem wędliniarskim (najpierw normalnie mocno, a następnie podgięłam wystającą część osłonki i obwiązałam jeszcze raz, aby mieć pewność, że nic nie wyleci i że woda w czasie parzenie nie wejdzie do środka ) Do tak dobrze zawiązanej osłonki wkładam garść mięsa i ugniatam w osłonce pięścią. Wcześniej mięso podzieliłam na 2 części. Jak już upchałam jedną osłonkę to zawiązuję drugi koniec tak samo szczelnie jak pisałam wyżej. Z drugą kiełbasą postępuję tak samo. Tak przygotowane półkilogramowe kiełbasy wkładam do lodówki na 24h. Na drugi dzień parzę je ok 1,5 godz w temp 70-80st. Po wyjęciu wkładam do zimnej wody na ok 20 min. Po całkowitym wystygnięciu do lodówki i za 12 godz jest gotowa do jedzenia. Przed robieniem myślałam, że to strasznie skomplikowane, ale teraz uważam, że to pikuś. Wszystkiego nauczyłam się z internetu, tam też są różne przepisy na wyroby domowe, ale ja sama eksperymentuję z dodatkami i jak na razie z powodzeniem. Jak ktoś się skusi to jeszcze ważne, aby mieć maszynkę do mielenia mięsa i dokupić odpowiednie sitka. Potrzebne akcesoria na następnym zdjęciu.

dodane na fotoforum:

kolejne >

frykasy

frykasy

archiwum

ulubieni

+ dodaj do
ulubionych

[?]

ewaeu

ewaeu 2016-06-06

domowe najlepsze...:)

slonko6

slonko6 2016-06-06

podziel się przepisem:) pozdrawiam

astra40

astra40 2016-06-06

Mniam, ale bym zjadła takiej pysznej swojskiej wędlinki:)))Wygląda bardzo apetycznie:)

ewjo66

ewjo66 2016-06-21

tak sobie myślę, co by było gdyby np. parzyć w puszce..jedyny problem to jak tę puszkę przykryć, żeby ew. z niej nie wylazło...

(komentarze wyłączone)