Babka cytynowa

Babka cytynowa

250 gr mąki
200 gr cukru
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 gr masła roślinnego
1 cytryna
Żółtka ubić z cukrem na białą masę, następnie dodać rozpuszczone i przestudzone masło, mąkę z proszkiem, otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny i dalej ubijać (u mnie robot) na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i bułką tartą i wstawić do pieca nagrzanego do 180st , piec ok godz do momentu suchego patyczka.

dodane na fotoforum:

astra40

astra40 2016-03-06

Uwielbiam babki cytrynowe:) Pysznie wygląda:)

re: te wędlinki robiłam pierwszy raz. Przez 4 dni leżały w zalewie z soli peklowej, czosnku, majeranku, ziela ang. i liści laurowych. Następnie je upiekłam w rękawie. Przepisów jest dużo na portalach kulinarnych. To były nieduże kawałki tak po 800 g. Jeśli by by większe, to trzeba dłużej je trzymać w tej zalewie, bo nie będą różowe w środku.

piatal

piatal 2016-03-07

dodaj kawkę i jestem szczęśliwy,,,

anad60

anad60 2016-03-12

Pysznie babeczka wygląda...*;*
Miłej soboty Hani życzę :)

ewci1

ewci1 2016-03-18

Bardzo apetycznie wyglada Twoja babunia..i jeszcze widze pieknie podana kawke ,podstawek cudowny ,szkoda ze nie widac razem z filizanka:))

(komentarze wyłączone)