250 gr mąki
200 gr cukru
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 gr masła roślinnego
1 cytryna
Żółtka ubić z cukrem na białą masę, następnie dodać rozpuszczone i przestudzone masło, mąkę z proszkiem, otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny i dalej ubijać (u mnie robot) na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i bułką tartą i wstawić do pieca nagrzanego do 180st , piec ok godz do momentu suchego patyczka.
dodane na fotoforum:
astra40 2016-03-06
Uwielbiam babki cytrynowe:) Pysznie wygląda:)
re: te wędlinki robiłam pierwszy raz. Przez 4 dni leżały w zalewie z soli peklowej, czosnku, majeranku, ziela ang. i liści laurowych. Następnie je upiekłam w rękawie. Przepisów jest dużo na portalach kulinarnych. To były nieduże kawałki tak po 800 g. Jeśli by by większe, to trzeba dłużej je trzymać w tej zalewie, bo nie będą różowe w środku.
ewci1 2016-03-18
Bardzo apetycznie wyglada Twoja babunia..i jeszcze widze pieknie podana kawke ,podstawek cudowny ,szkoda ze nie widac razem z filizanka:))
(komentarze wyłączone)