naleśniki ze szpinakiem i twarogiem zapiekane pod beszamelem...
Farsz:
1/2kg szpinaku świeżego lub mrożonego, 20 dkg twarogu półtłustego, 2-3 ząbki czosnku, masło. sól, pieprz. Szpinak przesmażyć na maśle, dodać posiekany czosnek i do smakować. Po przestygnięciu wkruszyć twaróg i dokładnie wymieszać.
Sos beszamelowy:
Łyżka masła, 2 łyżeczki mąki, 2 szklanki mleka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, parmezan. Na maśle zrobić zasmażkę i zalać ją zimnym mlekiem 2szklanki, cały czas mieszać aby nie powstały grudki, doprowadzić do wrzenia. Gęstość sosu regulować poprzez dolewanie mleka, sos powinien mieć konsystencję śmietany. Na końcu dodać do sosu starta gałkę muszkatołową, sól, pieprz, starty parmezan. W naczyniu do zapiekania ułożyć naleśniki i polać sosem, ja jeszcze położyłam na wierzch pomidory , zapiekać przez 30 min w 180st.