Przepis na tortownicę o srednicy 22cm.
masa serowa:
1/2 kg sera tlustego
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
cisto na spód:
1,5 szkl mąki\\\'1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
3 łyzki cukru pudru
1 łyżka śmietany
rosa:
3 białka
1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Z podanych skladników zagnieść kruche ciasto. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić cienką warstwą ciasta spód i boki tortownicy, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku.
Ser na masę serową zmielić i wszystkie skladniki połączyć ze sobą mikserem lub w robocie. Ciasto będzie lejące, ale takie ma być.
Na podpieczony spód wylać masę serową i piec w piekarniku ok 50min w temp 180 st. Po tym czasie wyjąc i rozsmarować na wierzchu ubitą na sztywno pianę z 3 bialek z 1/2 szkl cukru. Ponownie wstawić do piekarnika na 15-20 min temp 160 st. Po upieczeniu delikatnie nożem okroić bezę wokół tortownicy (w czasie studzenia trochę całe ciasto opadnie), po wystudzeniu przechowywać w lodowce.
dodane na fotoforum:
(komentarze wyłączone)